Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1997 έχει υποχωρήσει ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηών, ενώ το spread «σκαρφάλωσε» στις 990 μονάδες.
«Το κλίμα είναι αρνητικό. Νομίζω ότι συνεχίζουν να τροφοδοτούνται στο εξωτερικό οι πιέσεις στα ομόλογα και τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης», σχολίασε στο Reuters ο κ. Νίκος Γαλούσης, αναλυτής στην Κάππα Χρηματιστηριακή.
«Επίσης, υπάρχουν οι δύο επικείμενες αξιολογήσεις από τη Fitch και τη Moody's και η αγορά πιστεύει ότι θα γίνουν υποβαθμίσεις», πρόσθεσε.
O γενικός δείκτης τιμών στις 14:59 υποχωρούσε κατά 2,12%, στις 1.366,94 μονάδες, με τον τζίρο στα 55 εκατομμύρια ευρώ.
ΛΑΟΣ
Σχολιάζοντας τη βουτιά στο Χ.Α., ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Όπως έχει σήμερα το Χρηματιστήριο, με την αγορά ασφυκτιούσα, με τις τράπεζες να έχουν κλείσει τις κάνουλες, και με την κυβέρνηση να λαμβάνει αλληλοσυγκρουόμενα μέτρα, όποιος "παίζει" στο Χρηματιστήριο, είναι ή εθισμένος, ή απελπισμένος, ή κερδοσκόπος…».
Νέα σενάρια περί αναδιάρθρωσης
Το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά αυξήθηκε το μεσημέρι στο επίπεδο - ρεκόρ των 990 μονάδων βάσης. Νωρίτερα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος τουΔΝΤ κ. Κένεθ Ρογκόφ δήλωνε από το Όσλο ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρεοκοπήσει, παρά τη βοήθεια που πήρε από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως μετέδωσε το Bloomberg.
«Η Ελλάδα έχει ιστορικό χρεοκοπιών», είπε ο κ. Ρογκόφ στη διάρκεια παρουσίασης που έκανε σε συνέδριο που οργανώθηκε από την ομοσπονδία νορβηγικών επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να δούμε στο μέλλον».
Ο κ. Ρογκόφ θεωρεί πολύ πιθανή την αναδιάρθρωση του χρέους χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης. «Έχουμε την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, οι άνθρωποι ανησυχούν για την Ισπανία», είπε ο κ. Ρογκόφ, προσθέτοντας: «Τα προβλήματα χρέους στις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης είναι πράγματι πολύ βαθιά. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα δούμε κάποιες από τις χώρες αυτές να αναδιαρθρώνουν το χρέος τους».
Απόσυρση ενδιαφέροντος από την Pimco
Την απόσυρση της εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού Pimco από τις αγορές ελληνικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων επιβεβαίωσε χθες ο Αντριου Μπόσομγουρθ, μάνατζερ της εταιρείας, ο οποίος μάλιστα θεωρεί αναμενόμενη την αναδιάρθρωση του χρέους των τριών χωρών της Ευρωζώνης, Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, και προτείνει την έξοδο αυτών των χωρών από το ευρώ [EUR=X] .
Οπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Sueddeutsche Zeitung» o Μπόσομγουρθ, εν όψει του αυξανόμενου ρίσκου για τις χώρες Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, η Pimco δεν ρίχνει πλέον χρήμα και συμπληρώνει ότι δεν επενδύουν ούτε σε χώρες που κινδυνεύουν να μολυνθούν, μολονότι είναι φερέγγυες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Ο Μπόσομγουρθ, ο οποίος διαχειρίζεται ενεργητικό 122 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα, λέει για τους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας και Ιρλανδίας ότι κάνουν δύσκολη δουλειά σε δύσκολους καιρούς και, σε περίπτωση αποτυχίας, δεν θα είναι δική τους η ευθύνη.
Ο Μπόσομγουρθ θεωρεί ότι, με το μόνιμο μηχανισμό στήριξης, δεν λύνεται το πρόβλημα και πως απλά η Ευρωζώνη «αγοράζει χρόνο», με την ελπίδα πως Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία θα μπορέσουν κάποτε να λύσουν τα προβλήματά τους. Επίσης, σημειώνει ότι θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να έρθει η ανάπτυξη. Υπολογίζει ακόμη ότι χρέη 255 δισ. ευρώ πρέπει να διαγραφούν, προκειμένου οι τρεις χώρες να ανταποκριθούν και πάλι στα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας.
Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το χρέος της Αργεντινής έχει πλέον λιγότερο ρίσκο από το χρέος της Ιρλανδίας, σύμφωνα και με την πορεία των CDS, καθώς από τη μια μεριά στην Ευρώπη η κρίση διευρύνεται, ενώ η εθνική οικονομία της Αργεντινής αναπτύσσεται ραγδαία.
Μάλιστα, στον τίτλο του άρθρου υπάρχει αναφορά στην Ελλάδα, την οποία, όπως λέει, ακολουθεί η Ιρλανδία, ενώ ήδη τα ομόλογα της Αργεντινής είναι ελκυστικότερα από τα ελληνικά.
Πορτογαλία: Εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού
Στο 3,686% εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας στη σημερινή δημοπρασία εξάμηνων έντοκων γραμματίων από 2,045% αντίστοιχης δημοπρασίας το Σεπτέμβριο.
Ο Οργανισμός Δημόσιου Χρέους της Πορτογαλίας δημοπράτησε έντοκα αξίας 500 εκ. ευρώ και η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά κατά 2,6 φορές έναντι 2,4 της προηγούμενης δημοπρασίας.
Σύμφωνα με το Reuters, η δραματική αύξηση της απόδοσης ήταν αντίστοιχη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και τις αποδόσεις στη δευτερογενή αγορά. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, της πρώτης μέσα στο 2011, εκτιμάται ότι θα διατηρήσει την Πορτογαλία στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.
Σημαντική μερίδα των αναλυτών θεωρεί ότι η Πορτογαλία δεν θα μπορέσει να αντέξει το υψηλό κόστος δανεισμού από τις αγορές και θα ζητήσει οικονομική στήριξη από την ΕΕ, στο πλαίσιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.