Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την είσοδο των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής


Αθήνα
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κομμάτων, αλλά και της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υπόθεση της εισόδου μεταναστών στο κτίριο της Νομικής.

Η υπουργός Παιδείας εξαπέλυσε επίθεση σε πολιτικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι «εκμεταλλεύονται τη δυστυχία των μεταναστών για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες».

Η Αννα Διαμαντοπούλου κάλεσε τις πρυτανικές αρχές να υπερασπιστούν (όπως έχουν υποχρέωση από το νόμο) την ακαδημαϊκή λειτουργία.

«Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής» τόνισε, η υπουργός λέγοντας ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν με τη συνδρομή όλων των οργάνων της Πολιτείας, «ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση».
O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, τόνισε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν προσφέρεται, ούτε ως άλλοθι θεσμικής δυσλειτουργίας και διοικητικής ανικανότητας, ούτε ως πεδίον επιδίωξης πολιτικών σκοπιμοτήτων και αλλότριων εξωπανεπιστημιακών στόχων.

«Οι αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων, όπως έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

» Ως εκ τούτου, οι Πανεπιστημιακές Αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Νομική Σχολή Αθηνών.

» Όπως έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα να εκτιμήσουν τις δυνατότητες της Πανεπιστημιακή κοινότητας και με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους.»

Από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Μ.Όθωνας ξεκαθάρισε ότι «το χρονόμετρο καταμέτρησης ενδεχόμενης ολιγωρίας των αστυνομικών αρχών θα αρχίσει να τρέχει από τη στιγμή που ο εισαγγελέας θα παράσχει τη σχετική άδεια κατόπιν αιτήματος των πρυτανικών αρχών».

Αντιδράσεις των κομμάτων

Σφοδρή επίθεση στους Γιάννη Ραγκούση και Χρήστο Παπουτσή εξαπέλυσε η ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η απαράδεκτη ολιγωρία και αδιαφορία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η μεγαλύτερη διάψευση της επικοινωνιακής 'επιτυχίας' της κατασκευής του φράκτη στον Έβρο, όταν φτάσαμε στο σημείο να χρειάζεται φράκτης στο…λιμάνι του Πειραιά και στην…πλατεία Συντάγματος.

» Ο υπερυπουργός κ. Ραγκούσης εισπράττει τώρα, εις βάρος του ελληνικού λαού φυσικά, την εσπευσμένη και αβασάνιστη ψήφιση του μεταναστευτικού νόμου που -όπως είχε προειδοποιήσει η ΝΔ- θα αποτελέσει κίνητρο ανεξέλεγκτων εισροών και παράλογων απαιτήσεων.»

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται ότι «αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση παλιό κτήριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών-προσφύγων» και τονίζεται ότι «η απόφαση της πρυτανείας, να παύσει τη λειτουργία όλων των τμημάτων της Νομικής, δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος, στοχοποιεί τα θύματα που είναι οι μετανάστες, ειδικά με το να εγκαλεί την κυβέρνηση μόνο για το θέμα περιφρούρησης του κτηρίου. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και πρέπει να δώσει λύση αρχίζοντας από την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και επίλυσης των δίκαιων αιτημάτων τους».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Εάν η Πολιτεία θέλει να εφαρμόσει τους νόμους που υπάρχουν, μπορεί να παρέμβει χρησιμοποιώντας τις διατάξεις για μεταφορά λαθρομεταναστών και την εξασφάλιση καταλύματος, άνευ της τυπολατρείας περί πανεπιστημιακού ασύλου».

Από την πλευρά του ο ΣΥΝ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι η απόφαση των μεταναστών να πραγματοποιήσουν απεργία πείνας σε χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε κατόπιν απόφασης του ΔΣ του Συλλόγου φοιτητών της Νομικής σχολής, την οποία ψήφισαν και οι φοιτητικές παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.

«Αναρωτιόμαστε τι ακριβώς μεσολάβησε ώστε λίγες ώρες αργότερα οι εν λόγω παρατάξεις να αλλάξουν στάση» σημειώνει.

Παράλληλα, κάλεσε την υπουργό να μην σπεύδει στη «συνήθη πρακτική» του κυνηγιού μαγισσών, αναζητήντας υποκινητές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας τόνισε ότι οι αδυναμίες και η ατολμία της μεταναστευτικής πολιτικής δεν μπορεί να λειτουργούν σαν άλλοθι για όσους, κάνοντας επίδειξη τζάμπα φιλοστοργίας, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, συνεχίζουν να κρατούν υπό κατάληψη τη Νομική.

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ανομία και την επαναστατική γυμναστική ως θέαμα. Λες και δεν είναι κυβέρνηση άλλα ένας ακόμη τηλεοπτικός σταθμός.

» Δεν είναι τηλεοπτικός σταθμός, είναι κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να λύνουν προβλήματα, άμεσα πριν αυτά αποκτήσουν χαρακτηριστικά ντόμινο.»

Η Δράση ζητά από την υπουργό Παιδείας να παρακρατήσει τις αμοιβές των Πρυτανικών αρχών και των μελών της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής για όσο διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία της Νομικής Σχολής.

«Η παρακράτηση των αμοιβών των κυρίως υπευθύνων είναι ένα πρώτο άμεσο μέτρο σεβασμού προς τους φορολογούμενους πολίτες για τις θυσίες που κάνουν για να 'καλοπερνούν' οι 'μόνιμοι' του Δημόσιου τομέα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αντιδράσεις των πανεπιστημιακών

Η Πολιτεία βαρύνεται με ένα ζήτημα που πρέπει να λύσει, δήλωσε ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ.Φορτσάκης, αναφορικά με την παραμονή περίπου 300 μεταναστών στο παλαιό κτήριο της Σχολής.

Δεν μπορεί να μετατραπεί το πανεπιστήμιο σε κατάλυμα μεταναστών, είπε ο κ. Φορτσάκης στον Βήμα 99,5, ζητώντας να βρεθεί ένας χώρος απ' όπου οι μετανάστες θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Χρειάζεται λύση χωρίς βία και ακρότητες, συνέχισε, επικρίνοντας τους χειρισμούς των κρατικών αρχών αφού -όπως είπε- άφησαν αυτούς τους ανθρώπους να ξεκινήσουν από την Κρήτη, να διασχίσουν τη μισή Ελλάδα και να φτάσουν στην Αθήνα.

Το κράτος δεν κάνει τη δουλειά του, δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το κράτος και τη μεταναστευτική πολιτική του, σημείωσε.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της η Κοσμητεία της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών αφήνει αιχμές για τον χειρισμό της υπόθεσης από την πλευρά της πολιτείας και ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Στην ίδια ανακοίνωση καταγράφεται το «χρονικό» της εισόδου των μεταναστών στο παλιό κτίριο της Νομικής Σχολής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Κυριακή 16/01/2011, παρά την άρνηση της Κοσμητείας της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, εισήλθαν σε χώρο της Σχολής περισσότεροι από 200 μετανάστες, διεκδικώντας από την Πολιτεία την ανανέωση της άδειας παραμονής τους στη χώρα και με την πρόθεση να προχωρήσουν σε απεργία πείνας.

Οι μετανάστες αυτοί ξεκίνησαν από την Κρήτη, διέσχισαν ανεμπόδιστοι την Αθήνα και κατέλαβαν τους χώρους της Σχολής παρά τη σχετική ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας από τις Αρχές του Πανεπιστημίου, προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Κατανοούμε το γενικότερο πρόβλημα των μεταναστών και έχουμε δείξει έμπρακτα την ευαισθησία μας στο θέμα αυτό, το οποίο όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία με συγκεκριμένες πολιτικές και επαρκή μέτρα. Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Ιδιαίτερα σήμερα που το δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται και συκοφαντείται, παρόμοιες ενέργειες συνεισφέρουν στην απαξίωσή του» σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Καλούμε την Πολιτεία να συμβάλει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος για το οποίο δεν ευθύνεται το Πανεπιστήμιο, και να φροντίσει να χορηγήσει ασφαλή χώρο για τη φιλοξενία των μεταναστών όσο θα διαρκέσει η εξέταση των αιτημάτων τους».

Να σημειωθεί πως η Κοσμητεία έχει αποφασίσει τη διακοπή της λειτουργίας των κτιρίων της Σχολής μέχρι την Παρασκευή, ενώ θα επανεξετάσει τη στάση της την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές εξελίξεις.

Ανακοίνωση από την ΠΟΣΔΕΠ

Αλληλέγγυα τόσο στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στην Κοσμητεία και τους Προέδρους της Νομικής και του Οικονομικού, δηλώνει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).

«Με έντονη αγανάκτηση παρακολουθούμε να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμα γεγονός κατάφωρης παραβίασης του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάχρησης της περιουσίας και υποβάθμισης των εκπαιδευτικών και ερευνητικών λειτουργιών του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστήμιου. Σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα, αλλά ειδικά και για το ακαδημαϊκό μας σύστημα διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά ότι οι δυνάμεις της ακραίας συντήρησης μέσα και γύρω από το πανεπιστήμιο συνεχίζουν ακάθεκτα τις γνωστές εκφυλιστικές μεθοδεύσεις τους.

» Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αφού με ευθύτητα και θάρρος αναλάβουν τις μεγάλες ευθύνες τους, να κινηθούν άμεσα προς την επίλυση του σοβαρότατου προβλήματος, που αντιμετωπίζει η Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι καθηγητές, που επιρρίπτουν ευθύνες στα αρμόδια υπουργεία για την κατάσταση, υπογραμμίζουν πως η «πολιτεία αποδεικνύεται αναποτελεσματική και ίσως επικίνδυνα ανεύθυνη». Παράλληλα, καλούν τον αρμόδιο υφυπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας να αναλάβει τις ευθύνες του και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες «έστω και 'κατόπιν εορτής'» και ζητούν την άμεση αποχώρηση των μεταναστών από τους χώρους της Νομικής Σχολής.