Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Κρίσιμο τεστ για την Ελληνική οικονομία

Κρίσιμο τεστ για την Ελληνική οικονομία
Άλλο ένα κρίσιμο τεστ περιμένει τη Δευτέρα την ελληνική οικονομία, καθώς έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι θα κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο της κατάστασης για να αποφασίσουν αν θα δώσουν τελικά το πράσινο φως για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου.

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ αναμένεται να βάλουν στο μικροσκόπιό τους τα γνωστά ως μη «καθορισμένα» μέτρα, αυτά δηλαδή που δεν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, με τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να εξοικονομήσει 12,77 δισ. ευρώ, για την τριετία 2012- 2014.

Το άλλο μέτωπο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους «τροικανούς» είναι η πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που επιβάλλει το μνημόνιο. Σε αυτές τις συζητήσεις κυρίαρχα θέματα αναμένεται να είναι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το φορολογικό νομοσχέδιο και οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ.

Οι ελεγκτές της τρόικας θα συντάξουν στα μέσα Φεβρουαρίου το κείμενο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ στη συνέχεια, οι επιμέρους εκθέσεις που θα συντάξουν η ΕΕ και το ΔΝΤ θα αποτελέσουν πρόκριμα όχι μόνο για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου, αλλά και για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη από την περασμένη εβδομάδα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία για το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης και το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2010.

Μάλιστα στις συζητήσεις που είχαν την Παρασκευή οι τεχνοκράτες της τρόικας έδειξαν καθαρά τις προθέσεις τους, ζητώντας ελεύθερο πεδίο για επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.