Σε σημαντικές μετοχικές αλλαγές αναμένεται να οδηγήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, δικαιώματα που αντιστοιχούν σε ποσοστό μετοχών σχεδόν 5% της Τράπεζας έχει αποκτήσει το τσέχικο fund PPF, το οποίο σχεδιάζει έως και διπλασιασμό του ποσοστού συμμετοχής του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το τσέχικο επενδυτικό fund PPF είχε προσεγγίσει τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και πριν από 5 - 6 μήνες, επιδεικνύοντας ενδιαφέρον να εξαγοράσει σημαντικό ποσοστό της.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι γινόταν λόγος για εξαγορά ποσοστού της τάξεως του 25% - 30%, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τσέχικο fund επεδίωκε και συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για τη συμμετοχή του στην έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της τράπεζας.
Καθώς οι επαφές αυτές είχαν μείνει χωρίς αποτέλεσμα, το τσέχικο fund φέρεται να επανήλθε επιθετικά αυτή τη φορά, αποκτώντας δικαιώματα προτίμησης για τη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία αντιστοιχούν στο περίπου 5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Σημειώνεται ότι τα δικαιώματα συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς θα διαπραγματεύονται μέχρι αύριο (Τρίτη 25 Ιανουαρίου), ενώ η λήξη της περιόδου εγγραφών στην αύξηση είναι η 31η Ιανουαρίου. Η αύξηση, ύψους 800 εκατ. ευρώ, πραγματοποιείται με την έκδοση 12 νέων μετοχών σε κάθε 5 παλαιές στην τιμή του 1 ευρώ.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η κινητικότητα που παρουσίασαν τα δικαιώματα της Τράπεζας Πειραιώς το προηγούμενο διάστημα (καθημερινά μεγάλος όγκος συναλλαγών και τιμή που έφτασε στο 1,30 ευρώ) προδιαγράφει σημαντική υπερκάλυψη της αύξησης κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι στις 17 Ιανουαρίου, σε πώληση στο Χρηματιστήριο Αθηνών 494.551 δικαιωμάτων προτίμησης προέβη ο κ. Ιωάννης Βαρδινογιάννης του Βαρδή, μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Η πώληση των δικαιωμάτων προτίμησης έγινε με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή, συνολικής αξίας 494.551 ευρώ και φαίνεται να αποτελεί κίνηση εσωτερικής αναδιάρθρωσης και όχι μείωσης του ποσοστού της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην Τράπεζα Πειραιώς.
Σε ό,τι αφορά το fund PPF, η δημιουργία του χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν μετά τη Βελούδινη Επανάσταση στην τότε Τσεχοσλοβακία, η κυβέρνηση ξεκίνησε τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών.
Συμμετέχοντας στις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων, τρεις επιχειρηματίες, οι Petr Kellner (ο οποίος είναι σήμερα μέτοχος του PPF Company με ποσοστό 94%), Milan Vinkler και Petr Joudal έθεσαν τα θεμέλια του χρηματοοικονομικού ομίλου PPF (Σεπτέμβριος 1991), ο οποίος δραστηριοποιείται στην καταναλωτική πίστη, στη λιανική τραπεζική και στις ασφάλειες.
Οι δραστηριότητες του γκρουπ εκτείνονται στη Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Καζακστάν, την Κύπρο, τη Λευκορωσία, το Βιετνάμ και την Κίνα, ενώ τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης βρίσκονται στην Ολλανδία.
Το PPF fund έχει αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή οικονομικά και επενδυτικά funds στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη καθώς και η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία της Τσεχίας, ενώ αποτελεί τον τσέχικο βραχίονα της Generali PPF. Οι σημαντικότερες εταιρείες του ομίλου PPF Group είναι οι PPF Co2 B.V, Home Credit Group, PPF ECM Holding B.V., Eldorado, PPF banka, PPF Partners, PPF Healthcare, PPF Media.
Της Νένας Μαλλιάρα