Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Σε «ευρωλύση» επενδύει η Αθήνα


Σε μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης, και κατ’ επέκταση και της χώρας μας, ελπίζει και επενδύει η κυβέρνηση. Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου αλλά και του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζονταν από μια νότα αισιοδοξίας αναφορικά με τις διεργασίες που συντελούνται στο ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την πιθανότητα θετικής κατάληξής τους στο άμεσο μέλλον. Η πίεση που ασκούν οι αγορές στο ευρώ και η ορατή πλέον πιθανότητα προσφυγής της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης φαίνεται να δρομολογούν εξελίξεις. «Αναμένω μια μείζονα απόφαση το επόμενο δίμηνο, η οποία θα ξεκαθαρίσει άπαξ διά παντός το ζήτημα της διατηρησιμότητας χρέους στην Ευρωζώνη, είπε κ. Παπακωνσταντίνου στο δίκτυο CNBC. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ακόμα και για το ευρωομόλογο, λέγοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ότι η πρωτοβουλία προχωρεί, «γιατί έχει ανοίξει η συζήτηση για μια πιο ουσιαστική διακυβέρνηση στην Ευρώπη, κάτι που θα συμβάλει στη σταθερότητα και θα βοηθήσει και την Ελλάδα». 

Οτι αυτή η αισιοδοξία δεν είναι αβάσιμη καταδεικνύεται από τις πληροφορίες, ότι στη σύνοδο του Ecofin/Eurogroup στις 16/17 Ιανουαρίου είναι πιθανό να συζητηθεί το θέμα της αύξησης των διαθεσίμων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης - κάτι στο οποίο αντιδρούσε ώς σήμερα η Γερμανία. Σύμφωνα με το Reuters, κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι στην ατζέντα βρίσκονται η πλήρης λειτουργική αξιοποίηση της υφιστάμενης δανειακής δυνατότητας των 440 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως όμως και η αύξηση του κεφαλαίου του προσωρινού μηχανισμού η οποία σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει και το 1 τρισ. ευρώ. Το αν θα ληφθούν τέτοιες αποφάσεις στο Ecofin/ Eurogroup θα εξαρτηθεί, από το αν η Πορτογαλία, που βγαίνει σήμερα στις αγορές, μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της. Οπως είπε χθες σε δημοσιογράφους ο κ. Παπακωνσταντίνου, από αυτή τη δημοπρασία «θα κριθούν πολλά». Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου θα συζητηθεί στο συγκεκριμένο Εurogroup. Η εισηγητική έκθεση της Κομισιόν, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι θετική και θα τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης του συνόλου του δανείου θα κατατεθεί στο τέλος του μήνα. Η έγκριση της Γερμανίας, η οποία ήταν το εμπόδιο, θα γίνει από την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο απλά θα ενημερωθεί. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το νέο στοιχείο που χαρακτηρίζει τις διεργασίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ότι δεν υπάρχουν θέματα ταμπού. Η πεποίθηση ότι το ευρώ αντιμετωπίζει μια συστημική κρίση είναι κοινή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που έχει θέσει περισσότερες φορές στην κ. Μέρκελ το ζήτημα του ευρωομολόγου, δεν εισέπραξε κατηγορηματική άρνηση αλλά διαπίστωσε διάθεση για πρακτική συζήτηση. Και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Παρασκευή, στη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ, στην ατζέντα υπήρχαν και η αύξηση των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης και η δυνατότητα του μηχανισμού να αγοράζει ομόλογα «ευάλωτων» χωρών, αλλά και το ίδιο το ευρωομόλογο, δηλ. το σύνολο του ευρωπαϊκού οπλοστασίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η πίεση στο ευρώ θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αποφάσεις -ενδεχομένως και πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής της 9ης Φεβρουαρίου- που θα εκτονώσουν την αναταραχή στις αγορές και θα επιτρέψουν την αποκλιμάκωση των spreads και την επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.