Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Αλλαγή του νόμου για τα κολέγια απαιτεί από την Ελλάδα η Κομισιόν


Αθήνα
Διορία δύο μηνών δίνει η Κομισιόν στη χώρα μας ώστε να αλλάξει ο νόμος που θεσπίστηκε πριν τρία χρόνια για τα κολέγια, διαφορετικά η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα παραπομπή.

Όπως αναφέρει το ΒήμαOnline, στην απόφαση που εξέδωσε μετά από προσφυγή ιδιοκτήτη ιδιωτικού κολεγίου που εδρεύει στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι ο όρος της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής για τη λειτουργία κολεγίου στη χώρα μας, πρέπει να αλλάξει.

«Οι ισχύοντες κανόνες μπορεί να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά» αναφέρει στην απόφασή της.

Όπως σημειώνει, η αδειοδότηση των κολεγίων βάσει της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής συγκεκριμένου ποσού δεν δικαιολογείται από κανένα νόμο, ενώ ταυτόχρονα οι όροι λειτουργίας των κολεγίων που αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων αποτελούν ευθύνη των κρατών στα οποία βρίσκονται τα μητρικά Ιδρύματα.

Η Κομισιόν κρίνει δηλαδή πως η Ελλάδα δεν έχει καμία δικαιοδοσία να παρέμβει στον τρόπο λειτουργίας ή το πρόγραμμα κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής, ο νόμος που έχει ψηφιστεί δημιουργεί αρνητικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και στην εσωτερική αγορά της Ελλάδας και περιορίζει τις δυνατότητες των Ελλήνων υποψήφιων σπουδαστών.