Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΧΑ: Βαθιά "ανάσα" τον Ιανουάριο με συνολικά κέρδη 12,7% Πηγή:www.capital.gr

Του Δημήτρη Ζάντζα 
Παρά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, το Χ.Α. αντιστάθηκε τη Δευτέρα στο κλίμα πιέσεων που δημιουργεί στις διεθνείς αγορές η αναταραχή στην Αίγυπτο. Με νέα οριακή άνοδο, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να «διεκδικεί» τις 1.600 μονάδες, επίπεδο που κατάφερε να υπερβεί στη διάρκεια των συναλλαγών για πρώτη φορά από τα τέλη Οκτωβρίου 2010.

Οι μετοχές των Βιοχάλκο και Μυτιληναίος βρέθηκαν στην «κορυφή» των κερδών του FTSE20, ενώ καθοριστική συμβολή στα ενδοσυνεδριακά κέρδη έως 2,55% του δείκτη των τραπεζών είχε η άνοδος των Eurobank και Alpha Bank σε ποσοστό έως 4,8% και 5,5% αντίστοιχα, καθώς και η κίνηση της ΕΤΕ έως το +3,16%.

Η αγορά έχει αντιδράσει αποφασιστικά «μετά την πτωτική τάση που δημιουργήθηκε από την αρχή της χρονιάς και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, όταν κατεγράφη το νέο χαμηλό 12ετίας, στις 1.352 μονάδες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει η βραχυχρόνια τάση σε ανοδική, μετά την διάσπαση του απλού Κινητού Μέσου Όρου των 200 ημερών» σχολιάζει σε σημερινό εβδομαδιαίο δελτίο της η Guardian Trust Securities.

«Η μεταβολή από το χαμηλό της 10/1 είναι σημαντική, αφού σε 18 ημέρες η άνοδος διαμορφώθηκε στο 17,70%» προσθέτει η χρηματιστηριακή, προσδιορίζοντας ως «κύριο παράγοντα» της ανόδου, μεταξύ άλλων, τη δημοσίευση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. «Εξ’ αιτίας αυτού παρατηρήθηκε σημαντική μεταφορά κεφαλαίων από τις τράπεζες προς μεγάλες κερδοφόρες εταιρίες που ακόμη διανέμουν καλά μερίσματα (ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΕΕΕΚ, ΔΕΗ κ.λπ.), που κατέγραψαν σημαντικές ανόδους» σημειώνει η χρηματιστηριακή.

«Σε κάθε περίπτωση η πρώτη ουσιαστική αντίσταση του Γ.Δ. του Χ.Α. αναμένεται στις 1.650 μονάδες, επίπεδο στο οποίο θα κριθεί και η πιθανή αλλαγή της μεσοχρόνιας τάσης» αναφέρει η Guardian.

Από την πλευρά της η Kyprou Securities επισήμανε στο σημερινό πρωινό της report ότι «η προφορική στήριξη στο ευρώ από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους και η ήδη καταγεγραμμένη πολιτική βούληση στην Ελλάδα για εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών» εμπνέει αισιοδοξία για τις εξελίξεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης του χρέους και της δημοσιονομικής αδυναμίας.

«Αναμένουμε υψηλότερες τιμές στο Χ.Α. μακροπρόθεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά η χρηματιστηριακή και προσέθεσε ότι θεωρεί τα πολυετή χαμηλά που σημειώθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου ως τον «μακροπρόθεσμο πυθμένα» της ελληνικής αγοράς.

«Αναμένουμε για τη συνέχεια έναν δύσκολο δρόμο προς την πλήρη ανάκαμψη» ανέφερε η χρηματιστηριακή, εκτιμώντας ότι η βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς θα καθορίζεται πιθανότατα από τις «μέρα με τη μέρα» επιδόσεις της κυβέρνησης και από την ταχύτητα με την οποία θα προωθηθούν οι όποιες λύσεις για την κρίση χρέους των μελών της Ε.Ε.».

Στο ταμπλό της Δευτέρας ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.593,30 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,13% και μετά από διακύμανση 38 περίπου μονάδων ή 2,41%. Συνολικά διακινήθηκαν 46,34 εκατ. τεμάχια αξίας 114,07 εκατ. ευρώ, ενώ 102 μετοχές ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση με κέρδη, 69 υποχώρησαν και 113 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.



Πηγή:www.capital.gr