Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Αποκλιμάκωση στα spreads τη Δευτέρα


Οι επενδυτές φαίνεται ότι σταδιακά πείθονται πως η ΕΕ θα προχωρήσει σε ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους που αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα οι αγορές ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης και η ισοτιμία του ευρώ να ενισχύονται.

Στο κλίμα αυτό, spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ελλάδας κυμαινόταν τη Δευτέρα στις 12.12 στο επίπεδο των 817 μονάδων βάσης σε σύγκριση με τις 1.000 μ.β. που είχε φτάσει πριν από δέκα ημέρες. 

Αντίστοιχα, το spread της Πορτογαλίας υποχωρούσε στις 366 μ.β. που είναι το χαμηλότερο τον τελευταίο μήνα και η απόδοσή του διαμορφώνεται στο 6,83%.

Σημαντική ήταν η υποχώρηση των spreads και για την Ισπανία και την Ιταλία, στις 208 μ.β. και στις 157 μ.β., αντίστοιχα. 

Η ισοτιμία του ευρώ κινείται λίγο κάτω από το επίπεδο των 1,36 δολαρίων, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να αποσύρουν τις 
θέσεις που είχαν λάβει εναντίον του. "Οι χρηματιστές στην αγορά συναλλάγματος αρχίζουν να πιστεύουν τη γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, όταν λέει ότι η χώρα της θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει το ευρώ", σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Μπλούμπεργκ. 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ζήτηση για συμβόλαια κάλυψης έναντι του κινδύνου υποχώρησης της ισοτιμίας του ευρώ εξαφανίζεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς οι κερδοσκόποι μειώνουν δραστικά τα στοιχήματά τους κατά του κοινού νομίσματος. Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι οι επενδυτές αγόρασαν στην εβδομάδα έως τις 18 Ιανουαρίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο - που είναι ενδεικτικό για τη δραστηριότητα των ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) - το ποσό των 8 δις. ευρώ, το οποίο θεωρείται ρεκόρ για μια εβδομάδα. 

Η μεταβολή στη στάση των επενδυτών ήταν απότομη και μεγαλύτερης κλίμακας σε σχέση με αυτή που σημειώθηκε μετά το σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας τον περασμένο Μάιο. Από τις 10 Ιανουαρίου, το ευρώ ανατιμήθηκε κατά 5,7% έναντι του δολαρίου, αγγίζοντας τα 1,36 δολάρια, καθώς η Γερμανία συμφώνησε για πρώτη φορά να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. "Οι πολιτικοί της Ευρωζώνης κινούνται τελικά πριν από την καμπύλη", δήλωσε οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.