Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ο φόβος του τοκογλυφικού επιτοκίου

stock_02.jpg
Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται από το πρωί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στον Οργανισμό Διαχείρησης Δημοσίου Χρέους.
Σε λίγη ώρα το ελληνικό δημόσιο πρόκειται να βγει και να ζητήσει από τις αγορές κεφαλαίου 1,5 δισ ευρώ, με την έκδοση ενός εντόκου γραμματίου, εξάμηνης διάρκειας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα είναι θετικό, υπό την έννοια ότι τα λεφτά θα συγκενρτρωθούν. Το θέμα, όμως, είναι με τι επιτόκιο. Αν είναι κάτω από 5%, όλα θα είναι "καλά και άγια". Αν όμως είναι πολύ πάνω από αυτό το όριο, τότε θα σημάνει συναγερμός.
Γιατί μπήκε ο πήχης στο 5%; Γιατί την τελευταία φορά που το δημόσιο βγήκε να δανειστεί κατ αυτόν τον τρόπο πήρε λεφτά με επιτόκιο 4,7%. Κατά συνέπεια, αν το κόστος του χρήματος πάει τώρα στο 5%, κανείς δεν θα ...παρεξηγηθεί.
Αν ξεφύγει πολύ όμως, τότε το εγχείρημα θα θεωρηθεί αποτυχημένο, ακόμα κι αν σημειωθεί υπερκάλυψη. Γιατί, τι να τα κάνεις τα λεφτά, αν τα πάρει με τοκογλυφικό επιτόκιο, όπως την έπαθαν προχθές οι Πορτογάλοι με τα 500 εκατ ευρώ;