Τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Οδυσσέα Ελύτη, Στρατή Τσίρκα αλλά και τη μεγάλη Γαλλίδα ελληνίστρια, Ζακλίν ντε Ρομιγί θα τιμήσει το Megaron Plus μέσα στο 2011. Ο πρόεδρος του Μεγάρου, Ιωάννης Μάνος, δήλωσε ότι η οικονομική κρίση είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τις εκδηλώσεις του Megaron Plus.
«Βασικός προσανατολισμός του Megaron Plus, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως διεθνές φόρουμ ιδεών, είναι η καταγραφή των νέων τάσεων, η αναζήτηση και ο προβληματισμός γύρω από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο μας. Η παγκόσμια οικονομική κρίση και ιδιαίτερα η κρίση την οποία διέρχεται η χώρα μας, οδηγούν το Megaron Plus στο να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, με όλες τις εκφάνσεις της, διεθνείς και εσωτερικές. Να καταγράψει τις συνέπειες, να θέσει προβληματισμούς και να αναζητήσει διεξόδους μέσα από τις απόψεις και τις προτάσεις κορυφαίων ελλήνων, διεθνώς αναγνωρισμένων διανοητών και ειδικών επιστημόνων» τόνισε ο κ. Μάνος.
Τα τέσσερα αφιερώματα:
- Με την συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, θα ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου μια σειρά εκδηλώσεων και διαλέξεων που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό, τα παιδιά και τους επιστήμονες.
- Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμά τον ποιητή, που με όπλα του την ελληνική γλώσσα και το φως, επέτυχε να διαμορφώσει μια οικουμενική λυρική ποίηση, μια ποίηση που προβάλλει τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την αθωότητα, στοχεύει στο μυστήριο της ύπαρξης και αναδεικνύει τη μέγιστη αξία του μικρού μας κόσμου. Οι εκδηλώσεις αυτές θα διοργανωθούν σε συνεργασία με την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και θα ανακοινωθούν προσεχώς, σε ειδική Συνέντευξη Τύπου.
- Με την αφορμή των 100 χρόνων από τη γέννηση του Στρατή Τσίρκα το Μέγαρο Μουσικής θα τιμήσει τον μεγάλο συγγραφέα. Ο Στρατής Τσίρκας, γέννημα και θρέμμα του ελληνισμού της Διασποράς με την τριλογία του Ακυβέρνητες Πολιτείες θα καταλάβει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του νεοελληνικού μυθιστορήματος. Με το έργο του (αλλά και με τη ζωή του) θα αναδείξει ερωτήματα που αφορούν τη σχέση τέχνης και ιδεολογίας καθώς επίσης και τον πολιτικό ρόλο του συγγραφέα και της τέχνης . Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν πάντοτε επίκαιρα, ιδιαίτερα δε σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή.
- Με αφορμή την πρόσφατη απώλεια της μεγάλης ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγί, το Μέγαρο θα οργανώσει σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία ένα διεθνές συμπόσιο, που θα αναδείξει την τεράστια προσφορά και την προσωπικότητά της, αλλά και τη διαχρονική δύναμη του κλασικού ελληνικού πολιτισμού όχι μόνον ιστορικά αλλά ως σημείο αναφοράς του σύγχρονου κόσμου. Η μεγάλη ελληνίστρια που αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθηγητής στο περίφημο College de France και η δεύτερη γυναίκα ακαδημαϊκός στη Γαλλική Ακαδημία. Στη διάρκεια της καριέρας της δημοσίευσε πλήθος μελετών για την αρχαία ελληνική γραμματεία και ιστορία και δίδαξε ως καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα Πανεπιστήμια της Λιλ, της Σορβόνης και στο College de France.
- Μαρί Ντ'Ενεζέλ που αφιέρωσε τη ζωή της σε αυτούς που είναι κοντά στο τέλος της δικής τους, έζησε με τον καθένα τους την κορυφαία ώρα του τέλους και έμαθε ότι η επίγνωση της θνητότητας μπορεί να δώσει στην ύπαρξή μας τη βαθύτερη ουσία της. Για αυτή την μεταμορφωτική εμπειρία της έρχεται να μιλήσει στην Αθήνα, στις 13 Ιανουαρίου. Την ομιλία της, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα προλογίσει ο καθηγητής, Στέφανος Γερουλάνος.
- Zιλ Κλεμάν, ο Γάλλος αρχιτέκτονας τοπίου και συγγραφέας θα δώσει μια διάλεξη με τίτλο: «Από τον "Κήπο-εν κινήσει", στον "Πλανητικό Κήπο"». Στις 8 Φεβρουαρίου.
- Η Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δίνει διάλεξη με θέμα: «Η Δύναμη της Απώλειας: Η δημιουργία ως αντίδοτο στις κρίσεις» στις 9 Μαρτίου
- Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής-ομαδικός αναλυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας θα δώσει ακόμη μια διάλεξη που αναμένεται με ζωηρό ενδιαφέρον από το κοινό του Megaron Plus. Θέμα της: «Τα στάδια ψυχικής ανάπτυξης του ενήλικου ατόμου και το νόημα της ζωής». Στις 5 Απριλίου.
- Ο Κλήμης Ναυρίδης, πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα μιλήσει με θέμα «Ψυχολογία της κρίσης». Η διάλεξη οργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας στις 11 Μαΐου.
- Ο διεθνούς φήμης Ιταλός συγγραφέας Αντόνιο Ταμπούκι έρχεται στη χώρα μας, καλεσμένος του Megaron Plus για μια διάλεξη στις 19 Μαΐου.
- Στις αρχές Ιουνίου, στον κήπο του Μεγάρου, δύο ποιητές θα συνομιλήσουν για «την ποίηση σήμερα». Πρόκειται για την Κική Δημουλά και τον Τίτο Πατρίκιο. Θα συντονίσει ο Νάσος Βαγενάς.
-Ανιχνεύοντας την κοινωνία των ανθρώπων μέσα από τη φιλοσοφία, το Megaron Plus καλεί το κοινό να παρακολουθήσει τη διάλεξη ενός σημαντικού Έλληνα ακαδημαϊκού, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Φιλοσοφία και Κοινωνία» που ξεκίνησε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία. Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιήσει διάλεξή του με θέμα: «Επαγγελματικές Δεοντολογίες» (Επιχειρήσεων και ατόμων). Στις 20 Ιανουαρίου.
- Στο πλαίσιο του ίδιου Κύκλου, ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος θα μιλήσει για το κοινωνικό θέμα «Τέχνη για τον Λαό;». «Αν αναγνωρισθεί η ανάγκη του Αισθητικού ενεργήματος και η θεμελιώδης υπαρξιακή σημασία του για τον άνθρωπο, τότε το αίτημα για Καλλιτεχνική Παιδεία αποδεικνύεται βασικότερο απ’ ότι συνήθως αναγνωρίζεται» σημειώνει ο καθηγητής. Στη διάλεξη του θα αναφερθεί στην ενδοσχολική και εξωσχολική καλλιτεχνική παιδεία στην Ελλάδα, στους τρόπους με τους οποίους διευκολύνεται η λαϊκή συμμετοχή και στη διερεύνηση του θέματος Τέχνη και Κοινωνία. Στις 2 Μαΐου.
- Τον κύκλο διαλέξεων με θέμα «Σημείον αντιλεγόμενον»: διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί που έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό του Megaron Plus, έχει σχεδιάσει και παρουσιάζει ο Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο δημοφιλής κύκλος που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία και σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ιδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Εργου (ΚΙΚΠΕ), συνεχίζεται με δύο εκδηλώσεις: α) Με θέμα την «Οικολογία» φιλοξενούνται δύο διαλέξεις: του Γιώργου Παμπούκη, πολιτικού μηχανικού και δοκιμιογράφου με τίτλο «Οι Έλληνες και το περιβάλλον» και της Μαίρης Κωνσταντουδάκη, καθηγήτριας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία θα μιλήσει για την «Απεικόνιση της φύσης στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή ζωγραφική» (4 Απριλίου),
β) «Μαρξ και Βίβλος» είναι το θέμα της επόμενης εκδήλωσης που φιλοξενεί τη διάλεξη του καθηγητή Μιχάλη Ζ. Κοπιδάκη με τίτλο «ο ελληνιστής Ενγκελς και ο βιβλικός Μαρξ» και του Γιάννη Βενέρη, καθηγητή Πληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα «Ο Κομμουνισμός ως θρησκεία». Στις 23 Μαΐου.
Διεθνή Συμπόσια – Συναντήσεις
- O Δημήτρης Μαρωνίτης, φιλόλογος, πανεπιστημιακός δάσκαλος, συγγραφέας και μεταφραστής συζητά με τον ιστορικό και καθηγητή στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι, Γιώργο Δερτιλή με τη διαμεσολάβηση της δημοσιογράφου Κατερίνας Σχινά. Κείμενα διαβάζουν: o Δημήτρης Μαρωνίτης, η Ρένη Πιττακή, ο Γιάννης Τσορτέκης και η Στεφανία Γουλιώτη. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Κατερίνας Ευαγγελάκου και η μουσική του Νίκου Ξυδάκη. Στις 25 Ιανουαρίου.
- «Το σχολείο αλλάζει;» Το κρίσιμο ερώτημα αποτελεί το θέμα συζήτησης που διοργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Συζητούν –στα ελληνικά και αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση– ο Βασίλης Τσελφές, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ο Παύλος Χαραμής Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ και ο Roger Slee, Κοσμήτορας στο Institute of Education, University of London. Συντονίζει ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κλήμης Ναυρίδης (1η Φεβρουρίου).
-«Ας θυμηθούμε αυτούς που δεν θυμούνται πια. Η μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ» είναι ο τίτλος της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συζήτησης που διοργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer, το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Μια εξαιρετική ομάδα Γάλλων και Ελλήνων ειδικών, μιλούν για την ασθένεια που τείνει να γίνει η μάστιγα του αιώνα. Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά και τα γαλλικά με ταυτόχρονονη μετάφραση. Στις 21 Φεβρουαρίου.
-«Η κρίση στην Ελλάδα όπως τη βλέπουν οι άνθρωποι της Επιστήμης». Σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μποδοσάκη το Megaron Plus καλεί τέσσερις διακεκριμένους επιστήμονες σε μια συζήτηση άκρως επίκαιρη και ενδιαφέρουσα: τον Ιωάννη Ηλιόπουλο, καθηγητή, Επίτιμο Διευθυντή Ερευνών στην Ecole Normale Superieure του Παρισιού, τον Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, καθηγητή της Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή της Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντή του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics και τον Χρήστο Παπαδημητρίου, καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια. Τη συζήτηση συντονίζει ο Σταύρος Ιωαννίδης, καθηγητής Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1 Μαρτίου).
- «Ατιμωρησία και Κράτος Δικαίου» είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων. Πέντε από τους διαπρεπέστερους έλληνες ποινικολόγους καταθέτουν τις απόψεις τους και συζητούν για το θέμα: ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, ο Νικόλαος Ανδρουλάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Νικόλαος Αλιβιζάτος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Νικόλαος Παρασκευόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. (17 Μαρτίου).
- «Πράσινη, Αποδοτική και Βιώσιμη - Ο στόχος για την Ελληνική Ενεργειακή Οικονομία». Στην πρόσκληση του Megaron Plus για συζήτηση και προβληματισμό πάνω στο θέμα, ανταποκρίθηκαν διακεκριμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (22 Μαρτίου).
- Η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο του συμποσίου που διοργανώνει το Μegaron Plus τον Απρίλιο. Στο «Συμπόσιο για την πόλη» μετέχουν διανοούμενοι, λογοτέχνες, κορυφαίοι αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι: Αλέξανδρος Ισσαρης, Μένης Κουμανταρέας, Λίζυ Τσιριμώκου, Δημήτρης Φιλιππίδης, Αλέξανδρος Τομπάζης, Αριστείδης Αντονάς και Δημήτρης Διαμαντόπουλος. Συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος και διευθυντής του περιοδικού «Διαβάζω» (12 Απριλίου)
- Για «τα αντικίνητρα στην ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων» θα συζητήσουν: Γιάννης Μαρίνος, δημοσιογράφος, Χρήστος Αλεξάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Invest in Greece, Γιάννης Γραμματίδης, Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Μπερνίτσας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης και Ιωάννης Στουρνάρας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ. Συντονιστής της συζήτησης είναι ο Αντώνης Παπαγιαννίδης. Στις 14 Απριλίου.
- «Το σχολείο αλλάζει;» Το κρίσιμο ερώτημα αποτελεί το θέμα συζήτησης που διοργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Συζητούν –στα ελληνικά και αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση– ο Βασίλης Τσελφές, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ο Παύλος Χαραμής Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ και ο Roger Slee, Κοσμήτορας στο Institute of Education, University of London. Συντονίζει ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κλήμης Ναυρίδης (1η Φεβρουρίου).
-«Ας θυμηθούμε αυτούς που δεν θυμούνται πια. Η μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ» είναι ο τίτλος της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συζήτησης που διοργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer, το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Μια εξαιρετική ομάδα Γάλλων και Ελλήνων ειδικών, μιλούν για την ασθένεια που τείνει να γίνει η μάστιγα του αιώνα. Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά και τα γαλλικά με ταυτόχρονονη μετάφραση. Στις 21 Φεβρουαρίου.
-«Η κρίση στην Ελλάδα όπως τη βλέπουν οι άνθρωποι της Επιστήμης». Σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μποδοσάκη το Megaron Plus καλεί τέσσερις διακεκριμένους επιστήμονες σε μια συζήτηση άκρως επίκαιρη και ενδιαφέρουσα: τον Ιωάννη Ηλιόπουλο, καθηγητή, Επίτιμο Διευθυντή Ερευνών στην Ecole Normale Superieure του Παρισιού, τον Χαράλαμπο Μουτσόπουλο, καθηγητή της Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή της Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντή του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics και τον Χρήστο Παπαδημητρίου, καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια. Τη συζήτηση συντονίζει ο Σταύρος Ιωαννίδης, καθηγητής Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1 Μαρτίου).
- «Ατιμωρησία και Κράτος Δικαίου» είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων. Πέντε από τους διαπρεπέστερους έλληνες ποινικολόγους καταθέτουν τις απόψεις τους και συζητούν για το θέμα: ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, ο Νικόλαος Ανδρουλάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Νικόλαος Αλιβιζάτος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Νικόλαος Παρασκευόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. (17 Μαρτίου).
- «Πράσινη, Αποδοτική και Βιώσιμη - Ο στόχος για την Ελληνική Ενεργειακή Οικονομία». Στην πρόσκληση του Megaron Plus για συζήτηση και προβληματισμό πάνω στο θέμα, ανταποκρίθηκαν διακεκριμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (22 Μαρτίου).
- Η πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο του συμποσίου που διοργανώνει το Μegaron Plus τον Απρίλιο. Στο «Συμπόσιο για την πόλη» μετέχουν διανοούμενοι, λογοτέχνες, κορυφαίοι αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι: Αλέξανδρος Ισσαρης, Μένης Κουμανταρέας, Λίζυ Τσιριμώκου, Δημήτρης Φιλιππίδης, Αλέξανδρος Τομπάζης, Αριστείδης Αντονάς και Δημήτρης Διαμαντόπουλος. Συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος και διευθυντής του περιοδικού «Διαβάζω» (12 Απριλίου)
- Για «τα αντικίνητρα στην ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων» θα συζητήσουν: Γιάννης Μαρίνος, δημοσιογράφος, Χρήστος Αλεξάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Invest in Greece, Γιάννης Γραμματίδης, Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Μπερνίτσας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης και Ιωάννης Στουρνάρας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ. Συντονιστής της συζήτησης είναι ο Αντώνης Παπαγιαννίδης. Στις 14 Απριλίου.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των Παιδικών Εργαστηρίων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Megaron Plus, σε συνεργασία με το Centre Pompidou του Παρισιού, καλεί τους μικρούς τους φίλους να γνωρίσουν από κοντά και να πειραματιστούν με το έργο ενός σημαντικού καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 23 Φεβρουαρίου 2011.
Η έκθεση-εργαστήρι με τίτλο «Ένα αλλιώτικο Τσίρκο!», μια παραγωγή του Service Programmation jeune public του Centre Pompidou, βασίζεται πάνω στο έργο του Alexander Calder (Αλεξάντερ Κάλντερ), εμπνευστή των «κινητικών γλυπτών» (mobiles) και δημιουργού του περίφημου «Τσίρκου Calder», του πρώτου σημαντικού έργου του, το οποίο τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό και αποτέλεσε την απαρχή του καλλιτεχνικού του ύφους.