Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Μείωση κατά 36,5% του ελλείμματος του προϋπολογισμού 2010

Ικανοποιημένο από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2010 εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς όπως σημειώνει, ήταν καλύτερη από τις προβλέψεις. Το έλλειμμα μειώθηκε κατά 36,5% σε σχέση με το 2009 έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 33,2%. Μειωμένες κατά 9% οι δαπάνες έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 7,5%. Αύξηση 5,5% στα καθαρά έσοδα έναντι στόχου 6%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης για το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010, σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερο από αυτό που προβλέπεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2011 και περιορίστηκε στα 19.603 εκατ. ευρώ από 30.871 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας μείωση 36,5% έναντι εκτίμησης για ετήσια μείωση κατά 33,2%.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, στον περιορισμό του ελλείμματος συντελεί, κυρίως, η μείωση των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 7,5%, και των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 12%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 11,3%. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 10,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,0%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 7,3% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%.
Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά περίπου 7%. Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι ετήσιου στόχου 6%, ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν κατά 50,2% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης κατά 41,7%.
Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης – κατά τον ορισμό του ESA95 – που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2010 δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των συνολικών δημοσιονομικών στόχων του Προγράμματος για το 2010.
ΝΔ: Η κυβέρνηση απέτυχε στους στόχους του Μνημονίου
«Η κυβέρνηση απέτυχε στους επιμέρους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής [«Μνημόνιο»] για το 2010», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, με αφορμή τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2010 που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι οι αστοχίες στις προβλέψεις και οι αποκλίσεις από τους στόχους είχαν ως αποτέλεσμα «τις συνεχείς αναθεωρήσεις των μεγεθών του Μνημονίου (ήδη 2 αναθεωρήσεις μέσα στο 2010), τα πρόσθετα μέτρα εκτός του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (π.χ. η περαίωση οφειλών), και τη δημιουργία ενός μεγάλου εσωτερικού χρέους του Κράτους προς τις επιχειρήσεις (π.χ. μειωμένες επιστροφές ΦΠΑ , ώστε η Κυβέρνηση να φανεί ότι επιτυγχάνει τους συνολικούς δημοσιονομικούς στόχους της».
Ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ακόμη ότι «αυτή η αποτυχία της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής μεταφέρεται και επιβαρύνει τη δημοσιονομική κατάσταση και της εφετινής χρονιάς».
Καταλήγοντας υποστήριξε ότι προϋπολογισμός του 2011 «ενσωματώνει μη ρεαλιστικές προβλέψεις, είναι οικονομικά αναποτελεσματικός, κοινωνικά άδικος, αναπτυξιακά άτολμος».
ΛΑΟΣ: Η κυβέρνηση επαίρεται που έκανε το μισό πληθυσμό να πένεται
«Η κυβέρνηση επαίρεται που έκανε το μισό πληθυσμό να πένεται. Αν δώσει δε, παραθείο σε όλους άνω των 65 ετών, εκεί πράγματι θα δει ακόμα πιο εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος από τη μη καταβολή των συντάξεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.
ΣΥΝ: Η μείωση του ελλείμματος δεν είναι για πανυγηρισμούς
«Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση των προσωρινών στοιχείων για τη μείωση του ελλείμματος του Προϋπολογισμού 2010 δεν είναι για πανηγυρισμούς», σχολίασε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ Γ. Μηλιός.
Υποστήριξε ακόμη ότι «η μείωση του ελλείμματος προήλθε κυρίως από την “περιστολή των δαπανών”, δηλαδή από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας».
«Αντίθετα», πρόσθεσε, «η αύξηση των εσόδων, που τον Μάιο 2010 είχε προϋπολογιστεί στο 13,5% του ΑΕΠ, περιορίστηκε στο 5,5%». «Οι έχοντες και κατέχοντες συνεχίζουν να προστατεύονται, ενώ οι εργαζόμενοι και η κοινωνία βυθίζονται στη φτώχεια και η οικονομία στην ύφεση», κατέληξε ο κ. Μηλιός.
Δημοκρατική Αριστερά: Ακατανόητοι οι θριαμβευτικοί τόνοι
«Είναι ακατανόητοι οι θριαμβευτικοί τόνοι της ανακοίνωσης εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2010», τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά και συμπληρώνει ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμησή της ότι «η κυβέρνηση έχει υπερβεί ακόμη και τις δεσμεύσεις του μνημονίου».
«Ξεπέρασε κατά 2,5 δις την περικοπή των δαπανών, που αφορούσε κυρίως μισθούς συντάξεις και κράτος πρόνοιας και υπολείπεται κατά 4 δις των εσόδων, που αφορούν τη φορολόγηση του πλούτου, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη συλλογή του ΦΠΑ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που καταλήγει: «Προς τι λοιπόν οι πανηγυρισμοί;»