Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Εντολές για επιβολή προστίμων στη Siemens έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου


Αθήνα
Συνέχεια στο θέμα της Siemens έδωσε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, επιβολή προστίμων και αγωγές αποζημιώσεων.

  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης θα κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες επιβολής προστίμων, για θέματα παραβίασης των αρχών διαφάνειας.
  • Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα ζητήσει έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για θέματα παραβίασης του υγιούς ανταγωνισμού.
  • Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα διερευνήσει τη δυνατότητα, μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έγερσης αγωγής αποζημιώσεως για ηθική βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών, ως μέτοχος, μαζί με τους αρμόδιους για εποπτεία υπουργούς, να επιβλέπουν, ως μέτοχοι εταιρειών που ζημιώθηκαν, την έγερση και την πορεία αγωγών για αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν από την παράνομη δραστηριότητα της Siemens.
  • Το συντονισμό του όλου εγχειρήματος θα αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.
Παράλληλα για όσους διαγωνισμούς έχει κερδίσει η γερμανική εταιρεία, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε, πριν αυτοί κατακυρωθούν, να εφαρμοστούν δύο πράγματα:

  • να γίνει επανέλεγχος των διαγωνισμών και δεύτερο
  • να υπογραφεί το λεγόμενο «σύμφωνο ακεραιότητας»
Ανέφερε επίσης ότι περιμένει από τη Δικαιοσύνη να επιταχύνει τις διαδικασίες, κατά το δυνατό, προκειμένου να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση.

«Κάνουμε και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που και σε αυτούς που ανήκουν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Περιμένω, επίσης, από τη Δικαιοσύνη να επιταχύνει κατά το δυνατό όλες τις διαδικασίες που εκκρεμούν, για να ξεκαθαρίσει αυτή η κρίσιμη υπόθεση, που ταλανίζει την ελληνική Πολιτεία. Γιατί πρέπει να τελειώνουμε με αυτές τις υποθέσεις. Όσο 'σέρνονται', τόσο δημιουργούν -δικαιολογημένα, βεβαίως- αρνητικές εντυπώσεις» είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα τέσσερα νομοσχέδια που εξετάζονται από το Υπουργικό, τα οποία -όπως εξήγησε- σηματοδοτούν τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, οι οποίες είναι αυτονόητες, αλλά δεν είχαν γίνει μέχρι σήμερα.

  • Για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων είπε ότι θα δώσει νέες δυνατότητες στην οικονομία, αλλά και στους νέους, ώστε η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική.
  • Για το φορολογικό νομοσχέδιο είπε ότι θα βοηθήσει, ώστε να εμπεδωθεί η φορολογική δικαιοσύνη και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή, αλλά και το οικονομικό έγκλημα.
  • Για τα τυχερά παιχνίδια αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην παρανομία που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτά, αλλά και τις τεράστιες απώλειες εσόδων για το Δημόσιο.
  • Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εμπεδωθούν κανόνες διαφάνειας και ανταγωνισμού στις δημόσιες συμβάσεις, στις προμήθειες, με τη σύσταση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.