Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Φουντώνει η συζήτηση για το Πανεπιστημιακό άσυλο

Φουντώνει η συζήτηση για το Πανεπιστημιακό άσυλο
Φουντώνει και πάλι η συζήτηση για το Πανεπιστημιακό άσυλο, στον απόηχο της κατάληψης της Νομικής Σχολής από 234 λαθρομετανάστες, που κυριάρχησε στην επικαιρότητα την περασμένη εβδομάδα.

Η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑΟΣ έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις νόμου για την κατάργηση του ασύλου, όταν εντός των πανεπιστημίων γίνονται εγκληματικές πράξεις, ενώ η συζήτηση είναι έντονη και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.  

Στις νομοθετικές προτάσεις της ΝΔ και του ΛΑΟΣ η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, απαντά με δικό της σχέδιο νόμου, το οποίο ναι μεν δεν καταργεί το άσυλο, θα επιχειρήσει ωστόσο να εξαλείψει στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Ξεκάθαρα υπέρ της αλλαγής του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο, αλλά χωρίς να καταργηθεί τάσσεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την άρση, χαρακτηρίζοντας «εκ του πονηρού ιδεολογικοποίηση» μια τέτοια πρόταση.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της κατάργησης του ασύλου για εγκληματικές πράξεις πήρε και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς εμμένουν στην πάγια θέση τους υπέρ του Πανεπιστημιακού ασύλου.

Η συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητα του ασύλου έχει αναζωπυρωθεί και εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας, κάποια μέλη της οποίας ζητούν τη σύσταση «πανεπιστημιακής αστυνομίας», ενώ 35 διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αθηνών ζητούν να προστατεύεται σε καθημερινή βάση το κτήριο της Νομικής.