Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επανέλαβαν χθες την κατ' αρχήν απόφαση που έλαβαν στις 28 Νοεμβρίου για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί μαζί με το συνολικό «πακέτο» των μέτρων για τη διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης.
Στις 19 Ιανουαρίου θα δοθεί η τρίτη δόση των δανείων στην Ελλάδα ύψους 6,5 δισ. ευρώ.
Οπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε αλλά όχι λεπτομερώς το θέμα της επιμήκυνσης για την Ελλάδα, διότι θα αποτελέσει μέρος της συνολική απόφασης, η οποία θα περιλαμβάνει και το θέμα των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και τη διεύρυνση της λειτουργίας του. Επαναλάβαμε, όμως, τη δέσμευσή μας να προχωρήσουμε στην επιμήκυνση, είπε.
Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ακόμη ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε και το θέμα της αναπροσαρμογής των επιτοκίων των δανείων χωρών της Ευρωζώνης (Ιρλανδία, Ελλάδα), αλλά και το θέμα αυτό θα αποτελέσει μέρος του συνολικού πακέτου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωζώνης και τον αρμόδιο επίτροπο, Ολι Ρεν, οι συζητήσεις για το θέμα του Ταμείου προχωρούν και σύντομα το Γιούρογκρουπ θα είναι σε θέση να υποβάλει στους Ευρωπαίους ηγέτες τη συνολική πρόταση. Απέφυγε, όμως, να προσδιορίσει εάν αυτό θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου ή στην επόμενη στις 25 και 26 Μαρτίου. Περιορίστηκε να πει ότι οι εργασίες δεν θα κρατήσουν μια αιωνιότητα διότι υπάρχει ανάγκη για άμεση απάντηση.
Τέλος, ο κ. Γιούνκερ απάντησε αρνητικά στην ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου σχετικά με αν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και αν αυτό συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση. Η απάντησή μου είναι «όχι» στην πρώτη ερώτηση και κατ΄επέκταση «όχι» και στη δεύτερη, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωζώνης.
Πάντως η γερμανική κυβέρνηση δεν βιάζεται για αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συζητάει εσωτερικές αλλαγές και τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, αλλά τις συνδέει με μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.
Στη θέση αυτή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσέκρουσαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, κοινοτικοί αξιωματούχοι, αλλά και υπουργοί χωρών της Ευρωζώνης, που πιέζουν το Βερολίνο για αύξηση των πόρων του Ταμείου, καθώς και διεύρυνση του πεδίου δράσης του, ώστε να μπορεί να αγοράζει και κρατικά ομόλογα.
Μάλιστα, οι Γερμανοί εμφανίστηκαν έντονα ενοχλημένοι με την επιμονή του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για λήψη απόφασης το αργότερο μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 4 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει αλλαγές εντός του ταμείου, όπως για παράδειγμα την εξεύρεση μιας φόρμουλας ώστε να μπορούν να δοθούν και τα 440 δισ. ευρώ των εγγυήσεων που προέρχονται από τις χώρες της ευρωζώνης.
Σήμερα μπορούν να δοθούν μόνο τα 250-260 δισ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες εγγυήσεις πρέπει να βρίσκονται αδιάθετες στο ταμείο, προκειμένου να αντλούνται χρήματα από τις αγορές με χαμηλό επιτόκιο (κάτω του 3%).
Το Βερολίνο δεν εμφανίζεται αρνητικό στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ταμείου, ώστε να μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, αλλά τη συνδέει με μια συνολική απόφαση, που θα περιλαμβάνει και δεσμεύσεις για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία από όλες τις χώρες και κυρίως εκείνες που θα κάνουν χρήση των πόρων του ταμείου.
Ζητούν, κυρίως, να δεσμευθούν οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα σε ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους, καθώς και θεσμοθέτηση εθνικής νομοθεσίας που θα αποκλείει δημοσιονομικό εκτροχιασμό.