Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Έτσι θα είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση!


Πώς θα επικοινωνούν (επιτέλους!) οι πολίτες με το κράτος σε λίγο καιρό;
Θα γλυτώσουν τις ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες;
Πόσα χρόνια ακούμε για ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τέτοιο πράγμα δεν βλέπουμε;
Άραγε θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο; Θα δουλέψει επιτέλους η ψηφιακή υπογραφή;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντάει – τουλάχιστον στα χαρτιά – το νέο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό εσωτερικών, αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούση. Για μία ακόμα φορά ένας υπουργός τονίζει το πόσο σημαντικό είναι να γίνει πράξη ο νέος νόμος για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών από το κράτος. Είναι γεγονός πως το κράτος σήμερα παρέχει περιορισμένο ποσοστό βασικών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών στους πολίτες και ιδιαίτερα σε περιφερειακό επίπεδο. Μέσω του σχεδίου «επιδιώκεται η δημιουργία των κανονιστικών προϋποθέσεων και της θεσμικής υποδοχής για την επικοινωνία και συναλλαγή των πολιτών και των επιχειρήσεων με τους φορείς του δημόσιου τομέα με χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών».
Στα βασικά του το νέο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τη διάθεση από κάθε δημόσια αρχή ηλεκτρονικής σελίδας και e-mail και θα διαθέτει ενημερωμένα στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα με ηλεκτρονικά μέσα στους πολίτες. Επίσης, τα ηλεκτρονικά έγγραφα των δημόσιων υπηρεσιών θα έχουν «την ίδια νομική και αποδεικτική ισχύ με τα έντυπα έγγραφα με ιδιόχειρη υπογραφή και σφραγίδα». Για το σκοπό αυτό εισάγεται η έννοια της ψηφιακής υπογραφής(Αυτό το θέλαμε και το θέλουμε και άντε να το δούμε να γίνεται επιτέλους στην πράξη!)
 Άλλο ένα επίμαχο θέμα. Η ηλεκτρονική επικοινωνία και ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δημόσιων φορέων.  «Η άμεση ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ των χειριστών μιας διοικητικής διαδικασίας μειώνει επίσης το απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, απελευθερώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο πόρους για τη δημόσια διοίκηση». Πάλι καλά που το κατάλαβαν…
Μεταξύ άλλων καθιερώνονται οι ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές και πληρωμές με φορείς του δημοσίου με τη χρήση πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών. Θεσπίζεται ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, τόσο για την αυτοματοποιημένη έκδοση αριθμού πρωτοκόλλου όσο και για την παρακολούθηση της εξέλιξης των υποθέσεων. Τέλος, καθορίζονται προδιαγραφές για ταδικαιώματα των πολιτών σχετικά με την ηλεκτρονική επεξεργασία των προσωπικών δεδομένωντους.
Τα τραίνα που φύγαν… Παλιά, κάπου 20 χρόνια πριν μιλούσαμε για τα χαμένα τραίνα… Τώρα λένε πως θα ανέβουμε σε ένα από αυτά. Για να δούμε…