Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Υψηλότερο ρίσκο στα ομόλογα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών έναντι των αναδυόμενων οικονομιών

Οι ανησυχίες για την ευρω-περιφέρεια είναι αυτές που πλήττουν τη Δυτική Ευρώπη


Τα κρατικά ομόλογα των δυτικοευρωπαϊκών χωρών είναι πιο επικίνδυνα, για πρώτη φορά, σε σύγκριση με τους τίτλους των αναδυόμενων οικονομιών για πρώτη φορά, ενώ οι χώρες της Ευρωζώνης σχεδιάζουν να δανειστούν φέτος από τις αγορές κεφάλαια ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, ο δείκτης Markit iTraxx SovX Western Europe Index των CDS που ασφαλίζουν το χρέος 15 χωρών, μεταξύ των οποίων οι Γερμανία, Ελλάδα και Πορτογαλία, διαμορφώθηκε 7 μονάδες βάσης (0,07%) υψηλότερα από ό,τι ο Markit iTraxx SovX CEEMEA Index που συνδέεται με τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA.

Οι αναπτυγμένες χώρες είναι 160 μονάδες υψηλότερα (σε ό,τι αφορά στην αξιοπιστία τους) σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες, από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας εκτινάχθηκε στη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων αυτή την εβδομάδα, και ήταν η πρώτη από τις ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό έλλειμμα που «δοκίμασαν» την εμπιστοσύνη των επενδυτών το 2011, μετά από την ένταξη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ το 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία της BNP Paribas, Ισπανία και Ιταλία χρειάζονται από κοινού να συγκεντρώσουν 317 δισ. ευρώ φέτος.

«Οι ανησυχίες για την περιφέρεια είναι αυτές που πλήττουν τη Δυτική Ευρώπη. Οι αναδυόμενες αγορές έχουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και δεν επηρεάζονται άμεσα από τα ζητήματα της περιφέρειας», σχολίασει στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, στα αναπτυσσόμενα κράτη ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί σε 3,1% φέτος, ποσοστό διπλάσιο από το 1,5% που προβλέπεται για την Ευρωζώνη.

Τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) ων οικονομιών της Ουκρανίας και της Ρουμανίας (που έχουν και οι δύο αξιολόγηση «junk»), είναι μεταξύ των κρατικών ομολόγων με τη χειρότερη πορεία παγκοσμίως το τελευταίο τρίμηνο, ενώ αυτά της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας είχαν την χειρότερη απόδοση, σύμφωνα με την CMA.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα τα CDS έχουν αυξηθεί κατά 273 στις 1.023 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο, της Ισπανίας κατά 120 στις 346 και της Ιρλανδίας στις 640 μονάδες, από 448 στις 7 Οκτωβρίου.

Στην Ουκρανία υποχώρησαν κατά 37,5 στις 474,5 μονάδες και στη Ρουμανία κατά 21,5 σε 295,5.

Οι επενδυτές αποφεύγουν τα ομόλογα χωρών όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς τα μέτρα λιτότητας δεν κατορθώνουν να διαβεβαιώσουν τους ομολογιούχους ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Χώρες όπως η Βουλγαρία, η Λιθουανία και το Καζακστάν, είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τις γειτονικές αναπτυγμένες χώρες, καθώς έχουν λιγότερο χρέος και έχουν αποφύγει την κατάρρευση των τιμών των ακινήτων.

Η Ρουμανία, η οποία έλαβε 20 δισ. ευρώ βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ το 2009, έχει υποσχεθεί να μειώσει το έλλειμμά της από το 7,2% στο 4,4% του ΑΕΠ.

Το έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 15,4% το 2009, της Ιρλανδίας στο 14,4% και της Ισπανίας στο 11,1%.