Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Κρίσιμη συνεδρίαση της Ε.Κ.Τ.


Komision.jpg
Σε θολό τοπίο λόγω του «αμερικανικού παράγοντα» συνεδριάζει το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται να διατηρηθεί αμετάβλητο το κόστος δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 1%.
Τα πράγματα περιπλέκονται για τους επικεφαλής της ευρωτράπεζας, μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Η.Π.Α. να προχωρήσει σε έναν νέο γύρο αγοράς κρατικών ομολόγων, ύψους 600 δισ. δολαρίων.
Και αυτό διότι οι επικεφαλής της ευρωτράπεζας θα δυσκολευτούν να αποφασίζουν την απόσυρση των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το ενδιαφέρον, σαφώς, επικεντρώνεται στις αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, καθώς ορισμένα μέλη του Δ.Σ. τονίζουν ότι παραμένουν σε ισχύ εδώ και πολύ καιρό, απειλώντας να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία.
Στελέχη, όπως ο Γερμανός Άξελ Βέμπερ, έχουν εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις τους για τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Σημειώνεται πως το spread των ιρλανδικών ομολόγων εκτινάχθηκε την Τετάρτη στο επίπεδο-ρεκόρ των 505 μονάδων βάσης. Στην Ελλάδα διαμορφώνεται στις 840 μονάδες και στην Πορτογαλία στις 385.