Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Στην επιφάνεια το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών [στατιστικά]


Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος «ανοίγει» τον φάκελο των «αιώνιων» φοιτητών, ζητώντας από όλα τα Πανεπιστήμια αλλά και ΤΕΙ της χώρας να αποστείλουν άμεσα τα στοιχεία, για τον αριθμό των πτυχιούχων τους για τα τελευταία 10 χρόνια, όπως και το μέσο χρόνο απόκτησης των πτυχίων τους.
Πολύ πιθανόν η κίνηση αυτή να πυροδοτήσει νέα ένταση στα Πανεπιστήμια, όπου έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται κλίμα αντίδρασης κατά των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας, για τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τους καθηγητές να προχωρούν σε κινητοποιήσεις και τους φοιτητές σε καταλήψεις.
Πιο συγκεκριμένα, στο στόχαστρο του κ. Πανάρετου είναι, εκτός από τους «αιώνιους» φοιτητές είναι πλέον και η αποδοτικότητα των Πανεπιστημίων αφού, η χρηματοδότησή τους θα εξαρτάται και από τον αριθμό των φοιτητών που εισάγονται και αποφοιτούν. Έτσι λοιπόν με νέο έγγραφο που απέστειλε προς τα ιδρύματα, ζητά να του αποστείλουν ηλεκτρονικά μέχρι και την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010 τα παρακάτω εξής στοιχεία:
  • α) Ο αριθμός των πτυχιούχων ανά τμήμα του ιδρύματος και ανά έτος, για τα έτη από το 2000 μέχρι σήμερα.
  • β) Ο μέσος χρόνος απόκτησης των πτυχίων των πτυχιούχων αυτών ανά έτος απόκτησης του πτυχίου.
Ακόμη για τη διευκόλυνση των ιδρυμάτων o υφυπουργός απέστειλε και πίνακα ως υπόδειγμα για την συμπλήρωση των στοιχείων που ζητάει. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής, 596.000 φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, εκ των οποίων περίπου οι 300.000 (δηλαδή οι μισοί περίπου), είτε καθυστερούν να αποκτήσουν το πτυχίο τους, είτε έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές τους.
Πιο συγκεκριμένα μόνο στα ΑΕΙ, τις σπουδές τους καθυστερούν ή έχουν εγκαταλείψει το 42,7% περίπου 157.810 φοιτητές, με την πλειοψηφία να είναι στα Νομικά, Οικονομικά και Φυσικομαθηματικά τμήματα, που εισάγονται μόνο αριστούχοι που έχουν υψηλή βαθμολογία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Απίστευτο, στη Νομική Αθήνας, 7 στους 10 ή αλλιώς αν θέλετε 10.118 είναι «αιώνιοι» φοιτητές (!), ενώ από τους 10 γραμμένους φοιτητές των Πανεπιστημίων, μόνο ο… ΈΝΑΣ καταφέρνει να πάρει το πτυχίο του. Στο σύνολο των 369.219 φοιτητών αντιστοιχούν μόλις 36.469 πτυχιούχοι. Συνεπώς μιλάμε για ποσοστό 9,8%, που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.