Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Επέτειος 17 Νοέμβρη | Επεισόδια πριν από το τέλος της πορείας


Πριν από λίγες ώρες ολοκληρώθηκε η πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που ήταν πραγματικά μαζική.

Παρ’όλα αυτά πριν από την ολοκλήρωσή της καθώς και μετά σημειώθηκαν επεισόδια, όπως αναφέρει η αστυνομία, συγκρούσεις μεταξύ νεαρών και ΜΑΤ έγιναν ένα στη διασταύρωση Παπαδιαμαντοπούλου και Βασ. Σοφίας και ένα μπροστά στο Πάρκο Ελευθερίας.

Οι ομάδες από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών πραγματοποίησαν σφοδρές επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων με αντικείμενα όπως πέτρες, ξύλα, μπουκάλια και φωτοβολίδες. Οι δυνάμεις της αστυνομίας απάντησαν στους νεαρούς με δακρυγόνα και προχώρησαν αμέσως σε συλλήψεις.

Ωστόσο τα επεισόδια συνεχίστηκαν και όταν ολοκληρώθηκε η πορεία, όταν στο ύψος της συμβολής της Βασιλίσσης Σοφίας με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ομάδα νεαρών επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν παρατεταμένες για λόγους ασφαλείας, πετώντας τους ογκώδη κομμάτια από μάρμαρο και πέτρες.

Έτσι οι νεαροί απωθήθηκαν από τις δυνάμεις προς την Μεσογείων, ενώ στην Μεσογείων με Φειδιππίδου έγινε χρήση δακρυγόνων.

Από τα επεισόδια ένας άντρας τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Όπως δήλωσε ο ίδιος δέχτηκε κροτίδα στο πόδι.

Ακόμη δύο φωτορεπόρτερ καταγγέλλουν ότι χτυπήθηκαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ στο ύψος του ΝΙΜΙΤΣ στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και πως έσπασαν τη μία φωτογραφική μηχανή ενός εξ’αυτών.

Παράλληλα το μεσημέρι σημειώθηκε μόνο ένα μικρό επεισόδιο μεταξύ φοιτητών και αναρχικών στο ύψος του πεζοδρόμου Κοραή στην Σταδίου.

Η κεφαλή της πορείας, με επικεφαλής την αιματοβαμμένη σημαία, έφτασε το απόγευμα στην αμερικανική πρεσβεία, όπου φοιτητές έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Στη συνέχεια ακολούθησαν μέλη φοιτητικών οργανώσεων του ΚΚΕ από την Κύπρο και στη συνέχεια ο Σύνδεσμος Εξορισθέντων – Φυλακισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, τα μέλη του οποίου φώναζαν το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».

Τέλος, αργά το απόγευμα ανοίξανε όλοι οι δρόμοι του κέντρου της Αθήνας εκτός της Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου και ορισμένους κάθετους δρόμους της Σόλωνος που οδηγούν στα Εξάρχεια.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Πάτρα λίγο μετά της 19:00, όπου ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων με αποτέλεσμα να γίνει η χρήση δακρυγόνων. Ωστόσο στη συνέχεια οι αντιεξουσιαστές αποκόπηκαν από την πορεία και κατευθύνθηκαν προς την περιοχή των Υψηλών Αλωνίων.