Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ(ΕΚΕΜ)

Η πολυμορφία και η συνθετότητα της σύγχρονης ευρωπαϊκής διακυβέρνησης καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία μιας νέας γενιάς στελεχών με βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων και με «ευρωπαϊκό» τρόπο αντίληψης τόσο της δημόσιας διοίκησης, όσο και των δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα. Το ΕΚΕΜ πρωτοπορεί στην ανάδειξη της ανάγκης αυτής αλλά και της σημασίας της αντίστοιχης επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο, διοργανώνοντας σχετικά μετεκπαιδευτικά σεμινάρια σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, ανώτερα και ανώτατα ελληνικά και ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επαγγελματικούς φορείς, ερευνητικά και επιμορφωτικά κέντρα. 

Παράλληλα, δραστηριοποιείται ενεργά προς την κατεύθυνση:
·         Της δια βίου εκπαίδευσης των στελεχών του.
·         Της υλοποίησης ενός πρότυπου Προγράμματος για την πρακτική άσκηση φοιτητών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
Επίσης, το ΕΚΕΜ συμμετέχει στο πρόγραμμα “Schools on Borders” (2007-2009), που συγχρηματοδοτείται από την Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βασικός φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι ο Δήμος Βενετίας, ενώ έχει αναπτυχθεί ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών (Πανεπιστημίων, σχολείων, ερευνητικών κέντρων), που δραστηριοποιείται σε επτά (7) κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία). Στόχος του προγράμματος “Schools on Borders” είναι η προώθηση της πολιτιστικής συνεργασίας στις συνοριακές περιοχές, με άξονα την προαγωγή του διαπολιτισμικού διαλόγου στα σχολεία, ως ο κατεξοχήν χώρος για την ενίσχυση της συμμετοχικότητας των νέων και τη διάπλασή τους σε υπεύθυνους Ευρωπαίους Πολίτες.