Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Microsoft | Πρόγραμμα πρωτοπόρων σχολείων


Από τις 27 έως τις 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε φέτος στο Κέιπ Τάουν το Παγκόσμιο Φόρουμ για την Πρωτοπόρο Εκπαίδευση, ως μέρος της πρωτοβουλίας της Microsoft «Συνεργάτες στη Μάθηση». Στον έκτο χρόνο της διοργάνωσής του, το Φόρουμ, εκτός από τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Δασκάλων, φιλοξένησε και 80 επιλεγμένα σχολεία από όλο τον κόσμο, τα οποία συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Πρωτοπόρων Σχολείων προκειμένου να παρουσιάσουν τις καινοτόμες πρακτικές διδασκαλίας που έχουν αναπτύξει, αλλά και να ανταλλάξουν εμπειρίες και τεχνογνωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση συμμετείχε ως πρωτοπόρο σχολείο και το Ελληνοαμερικάνικο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Το Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του «Συνεργάτες στη Μάθηση» της Microsoft και έχει δημιουργηθεί ειδικά για να βοηθήσει τα σχολεία που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενθαρρύνοντας και διευκολύνοντας την ανάπτυξη σύγχρονων εκπαιδευτικών μοντέλων και εργαλείων και τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ των σχολείων. Η ευρύτερη εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Συνεργάτες στη Μάθηση» της Microsoft, έχει ως βασικό στόχο την προώθηση της χρήσης της τεχνολογίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το λογισμικό στη δημιουργία καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας.
Το Ελληνοαμερικάνικο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων, επιλέχθηκε ως pathfinder σχολείο, όπως και 26 συνολικά σχολεία από όλον τον κόσμο, διάκριση που του έδωσε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Φόρουμ Πρωτοπόρου Εκπαίδευσης. Το μοντέλο του Ελληνοαμερικάνικου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος βασίζεται στο πρωτοποριακό ηλεκτρονικό – διαδραστικό Σύστημα Διαχείρισης Μαθημάτων Course Management System – CMS, που αναπτύχθηκε με την καθοδήγηση του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννη Καζάζη, μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΙ, και τη συνεργασία όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας του Κολλεγίου. Ο κ. Καζάζης παρευρέθηκε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Πρωτοπόρου Εκπαίδευσης και σχολίασε
«Σε αυτές τις τρεις πολύ παραγωγικές ημέρες η Microsoft αγκάλιασε τα πρωτοπόρα σχολεία και εκπαιδευτικούς και ενθάρρυνε ουσιαστικά τους  ηγέτες στην εκπαίδευση για να γίνουν πιο τολμηροί και επινοητικοί με έναν βιώσιμο και μακροχρόνιο τρόπο».
Ο κ. Ernst Jan-Stigter, Διευθύνων Σύμβουλος, Microsoft Ελλάς δήλωσε
«Η επένδυση στην τεχνολογία και η αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων αποτελεί βασικό ζητούμενο στον τομέα της εκπαίδευσης. Η Microsoft Ελλάς βρίσκεται στο πλευρό της ελληνικής εκπαιδευτικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας. Ευελπιστούμε να δούμε σύντομα περισσότερες ελληνικές συμμετοχές στο Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων, μια πρωτοβουλία που ενθαρρύνει τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας μεταξύ σχολείων από όλο τον κόσμο».
Υπενθυμίζεται ότι μία ακόμα ιδιαίτερα σημαντική δράση της πρωτοβουλίας της Microsoft «Συνεργάτες στη Μάθηση», o Διαγωνισμός Πρωτοπόρων δασκάλων, βρίσκεται σε εξέλιξη, (δηλώσεις συμμετοχών  στην ιστοσελίδα http://www.microsoft.com/hellas/ief ), ενώ οι διακριθέντες θα ταξιδέψουν στον Πανευρωπαϊκό Φόρουμ Πρωτοπόρου Εκπαίδευσης που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο στην Μόσχα και εάν διακριθούν στον Παγκόσμιο Φόρουμ Πρωτοπόρου Εκπαίδευσης, το οποίο του χρόνου θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον Αμερικής. Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα Πρωτοπόρων Σχολείων και το Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Δασκάλων είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες www.partnersinlearning.gr