Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Απανωτά χτυπήματα για τα ελληνικά πανεπιστήμια


«Αναμενόμενη» χαρακτηρίζουν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας την απουσία ελληνικών πανεπιστημίων από τη λίστα με τα 200 καλύτερα του κόσμου.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει σύγκριση» υποστήριξε στο ΣΚΑΪ ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Γιάννης Μυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι τα πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν ισχυρή χρηματοδότηση και άρτιες υλικοτεχνικές υποδομές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του πανεπιστημίου Πατρών, Άννα Ρούσσου, η οποία σημείωσε ότι τα πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν ισχυρή χρηματοδότηση, κάτι που δε συμβαίνει με τα ελληνικά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ενώ τα τελευταία χρόνια το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέγραφε ικανοποιητική πορεία και από την 247η θέση, το 2007, βρέθηκε πέρυσι να φιγουράρει στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, φέτος -σύμφωνα με τους Times- δεν τα κατάφερε.

Ο Κέβιν Φέδερστοουν, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας στη χώρα μας και καθηγητής στο London School of Economics, αρθρογραφώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» εστίασε στις παθογένειες του Ελληνικού πανεπιστημίου.

«Οι ηγεσίες των πανεπιστημίων υπονομεύουν το έργο τους, λόγω της εσωτερικής πολιτικοποίησης στην οποία τους σπρώχνουν οι κομματικές νεολαίες. Ο πύργος της εξουσίας τους είναι χτισμένος στην άμμο: δεν μπορούν καν να αποτρέψουν τους βανδαλισμούς και τις κλοπές στον χώρο του πανεπιστημίου, πόσο μάλλον να ενθαρρύνουν την ακαδημαϊκή προκοπή», γράφει χαρακτηριστικά.

Βία χωρίς συλλήψεις 
Τα περιστατικά βίας με χώρο δράσης τα Πανεπιστήμια είναι αναρίθμητα. Τα τελευταία χρόνια καθηγητές και Πρυτάνεις έχουν δεχθεί επιθέσεις μέσα στα Ιδρύματα. Μάλιστα ο πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Μάνθος είχε καταλήξει στο νοσοκομείο μετά από επίθεση που είχε δεχτεί.

Στο νοσοκομείο είχαν καταλήξει το Φεβρουάριο του 2009 ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης και δύο καθηγητές του Παιδαγωγικού Τμήματος. Η Αστυνομία επενέβη μόνο μετά από καταγγελία του τότε πρύτανη Κωνσταντίνου Μουτζούρη και μετά από εκτεταμένες ζημιές που είχαν προκαλέσει νεαροί μετά από πάρτι στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τελευταίο επεισόδιο, αυτό που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όταν άγνωστοι εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο και για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους ακολούθησε συμπλοκή με άτομα του χώρου της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, απέναντι από την είσοδο του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ».

Στη διάρκεια των επεισοδίων εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο βαγόνι, το οποίο έχουν καταλάβει τα τελευταία χρόνια άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου και το χρησιμοποιούν ως ραδιοφωνικό σταθμό.

Λόγω των επεισοδίων που βρίσκονταν σε εξέλιξη δεν μπόρεσε να επέμβει η Πυροσβεστική που βρισκόταν περιφερειακά του Πανεπιστημίου.

Όπως συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια φυσικά δεν έγινε καμία σύλληψη.

Και στην Αθήνα όμως θύμα ληστείας έπεσε το μεσημέρι της Δευτέρας ένας καθηγητής μέσα στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Όπως κατήγγειλε στην αστυνομία, οι δράστες, οι οποίοι ήταν αλλοδαποί, τον απείλησαν με όπλο και του άρπαξαν το αυτοκίνητο και την τσάντα του.

Αυξημένη φέτος η επιτήρηση
Αυξημένη περιφρούρηση μέσα στο κτίριο του Πολυτεχνείου, αποφασίσθηκε φέτος από τις πρυτανικές αρχές, ενώ ο πρύτανης Σ. Σιμόπουλος, πρόκειται να αποστείλει για πρώτη φορά e-mail σε όλους τους φοιτητές, ζητώντας τους να συμμετάσχουν στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου το οποίο θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη 15, 16 και 17 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

«Επαγρύπνηση και εγρήγορση» για το τριήμερο του εορτασμού είναι το «σύνθημα» και των υπολοίπων πανεπιστημίων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή δεν ήταν λίγοι οι πρυτάνεις που ζήτησαν «διακριτική παρουσία της Αστυνομίας».

«Τα πανεπιστήμια έχουν τη δική τους αυτοδυναμία και το καθένα θα περιφρουρεί το χώρο του» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο γιατί πολλοί είναι εκείνοι που επιβουλεύονται την τύχη της χώρας μας στο μέλλον και στην ΕΕ» δήλωσε ο κ. Παπουτσή
ς