Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Σταδιοδρομία/Αγορά εργασίας(Οικονομολόγοι)

Οικονομολόγοι

Οι οικονομολόγοι διεξάγουν έρευνες, βελτιώνουν ή αναπτύσσουν οικονομικές έννοιες, θεωρίες και λειτουργικές μεθόδους προκειμένου να κατανοήσουν και να περιγράψουν τις εθνικές και διεθνείς αγορές των αγαθών, υπηρεσιών και εργασίας. Παρέχουν συμβουλές ή εφαρμόζουν τις γνώσεις τους για να σχεδιάσουν οικονομικές πολιτικές και να δώσουν λύσεις στα υφιστάμενα αλλά και τα μελλοντικά οικονομικά προβλήματα.
Αντικείμενο εργασίας
Τα καθήκοντα τους συνήθως περιλαμβάνουν:
  • Μελετούν, παρέχουν συμβουλές, ή διαχειρίζονται ποικίλα οικονομικά θέματα όπως νομισματικά, οικονομικά, η παραγωγή, οι μέθοδοι προώθησης προϊόντων, οι εθνικές και διεθνείς εμπορικές τάσεις, οι πολιτικές τιμών, η απασχόληση, η παραγωγικότητα και η κατανάλωση.
  • Συλλέγουν αναλύουν και ερμηνεύουν οικονομικά δεδομένα με τη χρήση των οικονομικών θεωριών και μία ποικιλία στατιστικών και άλλων τεχνικών.
  • Παρέχουν συμβουλές οικονομικής πολιτικής, και το πρόγραμμα δράσης βασίζεται στις παρελθούσες, τις παρούσες και τις μελλοντικές τάσεις και παράγοντες.
  • Σύνταξη επιστημονικών διατριβών και εκθέσεων.
  • Άσκηση συναφών δραστηριοτήτων.
  • Επίβλεψη άλλων που ασχολούνται με αυτές τις εργασίες.
Τα ποσοστά απασχόλησης που παρουσιάζονται, αποτελούν ενδείξεις της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα τα έτη 2005 και 2006, για την απασχόληση των πτυχιούχων στην Επιστημονική Περιοχή που ανήκει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Αντανακλούν, σε μεγάλο βαθμό, την «διεισδυτικότητα» όλων των πτυχίων της συγκεκριμένης Επιστημονικής Περιοχής στην αγορά εργασίας.
Με βάση τα δεδομένα έρευνας σε 200 επιχειρήσεις και 500 εργαζόμενους, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το 2006, για λογαριασμό της Αναπτυξιακής και Μορφωτικής Πρωτοβουλίας, προκύπτουν τα εξής (ενδείξεις των συνθηκών στην αγορά εργασίας στην τρέχουσα περίοδο).
  • Κατηγορίες Κλάδων της Οικονομίας (που απασχολούν, κατά προτεραιότητα, πτυχιούχους της συγκεκριμένης Επιστημονικής Περιοχής): 
     Έντασης Τεχνολογίας (28,87%), 
     Έντασης Ανθρώπινου Κεφαλαίου (28,64%), 
     Έντασης Ανθρώπινου Κεφαλαίου-Κεφαλαίου (22,07%), 
     Έντασης Εργασίας - Κεφαλαίου (15,02%), 
     Έντασης Εργασίας (5,4%).
  • Τμήματα/Διευθύνσεις (στην επιχείρηση/οργανισμό που απασχολούν, κατά προτεραιότητα, πτυχιούχους της συγκεκριμένης Επιστημονικής Περιοχής): 
     Οικονομικές υπηρεσίες (28,77%), 
     Γενική Δ/νση-Διοίκηση (20,78%), 
     Ανθρώπινοι πόροι (14,16%), 
     Marketing και Πωλήσεις (13,24%), 
     Εξυπηρέτηση/Υποστήριξη πελατών (9,13%), 
     Εφοδιασμός και Προμήθειες (7,76%), 
     Πληροφοριακά συστήματα-Μηχανογράφηση (3,2%), 
     Παραγωγή (2,51%), 
     Έρευνα και Ανάπτυξη (0,46 %).
  • Χρόνος Εύρεσης Πρώτης Εργασίας: 
     Βρήκε αμέσως δουλειά (58,7 %),
     1-12 μήνες (35,7%),
     12-24 μήνες (3%),
     24-36 μήνες (2,6%).
για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ