Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Πρόταση - επανάσταση για τον ελληνικό δημόσιο τομέα



xartiaaaa07000_500x400.jpg
Μία πρόταση η οποία όταν κατατέθηκε για πρώτη φορά στο οικονομικό επιτελείο προκάλεσε αίσθηση και συζητήθηκε, καθώς αφορά στην επανασύσταση του δημόσιου τομέα, τελεί σε εκκρεμότητα. Τι προβλέπει; Την παράλληλη λειτουργία ενός νέου κρατικού συστήματος, το οποίο θα αφορά στη λειτουργία κατ΄ αρχήν των ίδιων των υπουργείων, που αποτελούν τους πιο γραφειοκρατικούς και «βαρείς» μηχανισμούς.
Προτείνεται να δημιουργηθούν παράλληλοι μηχανισμοί, δίπλα στους σημερινούς, με επικεφαλής γενικούς διευθυντές, οι οποίοι θα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και θα λειτουργούν με βάση ειδικό νομοθετικό πλαίσιο, με αυξημένες εξουσίες. Όπερ σημαίνει ότι η εναλλαγή στην εξουσία των δύο βασικών κομμάτων, δεν θα τους επηρεάζει, καθώς βάσει νόμου, η δική τους θητεία θα έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Οι εν λόγω, λοιπόν, θα έχουν ως βασικό αντικείμενο δραστηριοποίησης την διαχείριση και διανομή των κοινοτικών κεφαλαίων, ανά περίπτωση. Δηλαδή, στην περίπτωση της υγείας, για παράδειγμα, θα διαχειρίζονται τα κονδύλια για τα νοσοκομεία και τον εκσυγχρονισμό τους.
Έτσι, σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, θα αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας το project της εγκατάστασης και λειτουργίας μηχανογραφικού συστήματος και συστήματος παρακολούθησης εσόδων - εξόδων, το οποίο επαγγέλλονται οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών, αλλά καμία δεν έχει καταφέρει να εγκαταστήσει. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί, όπως και με μια σειρά ακόμα ανάλογων projects. Η πρόταση έχει κατατεθεί από στελέχη του χρηματοοικονομικού χώρου στο υπουργείο Οικονομικών, βασίζεται εν πολλοίς στο πολωνικό και στο βρετανικό σύστημα δημόσιας διοίκησης και έχει μπει στο μικροσκόπιο.