Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Η δράση της «Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης»



anakiklosiGeniko.jpg
Στο 28ο μαραθώνιο της προηγούμενη βδομάδας συλλέχθηκαν κάτι παραπάνω από 100.000 πλαστικά μπουκάλια δρομέων και θεατών. Η διοργάνωση αυτής της δραστηριότητας ανήκε στην «Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης(ΕΕΑΑ)», η οποία «στέφθηκε νικητής» του μαραθωνίου, καθώς πέρα από τη συλλογή των απορριμμάτων, ενημέρωσε τους πολίτες, οι οποίοι επισκέφτηκαν το περίπτερο της, για το θεσμό της ανακύκλωσης.
Η ΕΕΑΑ αποτελείται από 1.600 μέλη-επιχειρήσεις, οι οποίες μέσω του «Συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης(ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ)» συνεισφέρουν στην αξιοποίηση των αποβλήτων. Στατιστικά, 63% των οικονομικών πόρων της ανακύκλωσης προέρχεται από ποτά και τρόφιμα, ενώ το 80% προέρχεται από προϊόντα που διατίθενται κυρίως στα σούπερ μάρκετ.
Η συλλογή των αξιοποιήσιμων απορριμμάτων γίνεται από τους ΟΤΑ, οι οποίοι καλύπτουν το κόστος των αναλώσιμων κατά τη συλλογή, αλλά και το κόστος αποκομιδής και τελικής διάθεσης του υπολείμματος στα «Κέντρα διαλογής αναλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ)». Ωστόσο, μόνο 648 δήμοι-κοινότητες συμμετέχουν στο ΣΣΕΔ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παράγει 5.000.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως .
Σύμφωνα με την ΕΕΑΑ το 2009 εξυπηρετήθηκαν περίπου 1.000.000 κάτοικοι παραπάνω σε σχέση με το 2008, καθώς η εταιρία έχει διαθέσει στους ΟΤΑ περίπου 100.000 μπλε κάδους ανακύκλωσης, 327 οχήματα, ενώ δημιουργήθηκαν 4 νέα ΚΔΑΥ, όπου ανακυκλώνονται συσκευασίες πλαστικού, αλουμινίου, χαρτιού και γυαλιού.