Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Αλλάζοντας Εργασία.



Την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε στο πώς ασκώντας επιρροή μπορούμε να προωθήσουμε τις ιδέες μας στον εργασιακό μας χώρο, σήμερα θα δούμε ποιο στυλ επιρροής ενδείκνυται όταν έχουμε αναλάβει νέα εργασιακά καθήκοντα...
Κατάσταση 4: Αλλάζοντας Εργασία
Όταν βρίσκεστε σε μια δουλειά για αρκετό καιρό όλοι σας γνωρίζουν. Αυτό διευκολύνει όλες σας τις συναναστροφές. Οι άνθρωποι που σας περιβάλλουν σας παρέχουν αυτομάτως ένα βαθμό υποστήριξης και συνεργασίας. Αλλά όταν λάβετε μια προαγωγή ή μετακινηθείτε –ή ακόμη όταν αναλάβετε καθήκοντα σε μια νέα εταιρεία– μπορεί ξαφνικά να δουλεύετε με ξένους. Όποια και αν είναι η φήμη σας, θα σας πάρει αρκετό καιρό μέχρι να εδραιωθείτε. Θα χρειαστείτε νέες στρατηγικές ώστε να επιτύχετε την υποστήριξη και συνεργασία που είχατε ως δεδομένες στην προηγούμενη σας θέση. Είναι, επίσης, σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι οι πιθανότητες είναι «μοιραίες» όταν αλλάζετε μια δουλειά. Κάποιες επιτυχίες νωρίς μπορούν να σας προσφέρουν πλεονέκτημα της «απαλλαγής λόγω αμφιβολιών» για τυχόν αστοχίες σας στα χρόνια που θα έρθουν, ενώ αντίθετα κάποιες αστοχίες στο ξεκίνημα μπορεί να σας στιγματίσουν μόνιμα ως μη αποτελεσματικό, μη συνεργάσιμο, παθητικό ή αναποφάσιστο. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να αφήσετε τα πράγματα στην τύχη τους. Θα πρέπει να τοποθετηθείτε σε οποιαδήποτε αλλαγή εργασίας με μια καλοστημένη στρατηγική επιρροής που θα σας προστατεύσει από την κάθε πιθανότητα... μια στρατηγική προσαρμοσμένη συγκεκριμένα στο να επιτύχετε στην ευχάριστη αλλά και επίφοβη πρόκληση ως ο «νέος» στην εταιρεία.

Στρατηγική Επιρροής: Η χρήση του στυλ επιρροής «έλξη» με σεβασμό και περίσκεψη θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε γρήγορα το νέο έδαφος. Θέστε ερωτήματα όχι μόνο για να λάβετε πολύτιμες απαντήσεις, αλλά και για να προβάλλετε θετικές πλευρές του εαυτού σας («Ο καινούργιος κάνει έξυπνες ερωτήσεις»). Προσκαλέστε τους νέους σας συναδέλφους να σας συμβουλεύσουν ενώ διαμορφώνετε την αντίληψη σας για την νέα σας θέση. Ακούστε ενεργά όλα όσα σας λέγονται. Δείτε κάτω από την επιφάνεια της πληροφόρησης που λαμβάνετε ώστε να αποκαλύψετε στοιχεία για την κουλτούρα του νέου σας εργασιακού περιβάλλοντος και τις προσωπικότητες των συναδέλφων σας προκειμένου να αρχίσετε να χαράσσετε τις στρατηγικές επιρροής που θα είναι πιο αποτελεσματικές με τον καθένα. Μην είστε ντροπαλοί στο να προτείνετε τις ιδέες σας ή στο να αποδέχεστε βοήθεια.

* Από τις Sherri Malouf και Cynthia Smith, Situation Management Systems, Inc. (
www.smsinc.com), εκπροσωπούμενης στην Ελλάδα από την Synapses (www.synapses.gr)

** Διαβάστε την επόμενη εβδομάδα για την Εργασία σε Διατμηματικές Ομάδες ή Ομάδες Έργου


Πηγή:www.capital.gr