Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Εργασία σε Διατμηματικές Ομάδες ή Ομάδες Έργου.



Την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε στο πώς η επιρροή μπορεί να μας βοηθήσει όταν έχουμε αλλάξει εργασία, αυτή την εβδομάδα θα δούμε πώς η χρήση επιρροής μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη συνεργασία όταν συμμετέχουμε σε διατμηματικές ομάδες ή ομάδες έργου.

Κατάσταση 5: Εργασία σε Διατμηματικές Ομάδες ή Ομάδες Έργου
Το να υπηρετείς σε μια διατμηματική ομάδα ή μια ομάδα έργου δεν διαφέρει και πολύ από το να είσαι ηθοποιός σε ένα έργο χωρίς σενάριο. Οι κανόνες και το πλαίσιο δεν είναι καθορισμένοι στον βαθμό που είναι στο φυσικό σας τμήμα. Οι περισσότεροι από τους ρόλους, υπευθυνότητες και λειτουργικές διαδικασίες πρέπει να ορίζονται και να αποσαφηνίζονται στην πορεία. Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο ότι τα άλλα μέλη θα θέλουν τα ίδια πράγματα με εσάς. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι οι διατμηματικές ομάδες πασχίζουν τόσο για να επιτύχουν τους στόχους τους. Οπότε λοιπόν, πώς θα καταφέρουμε να έχουμε αποτέλεσμα όταν λειτουργούμε μεταξύ τμημάτων;

Στρατηγική Επιρροής: Οι δεξιότητες του στυλ επιρροής «έλξη» αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικές ειδικά νωρίς στο ξεκίνημα. Ενώ κάποιοι συνάδελφοι θα προσπαθήσουν να πείσουν τους υπόλοιπους ότι έχουν δίκιο εκφράζοντας τις απόψεις τους επιθετικά, εσείς μπορείτε να εστιάσετε στο να εμπλέξετε τους πιο ήπιους συναδέλφους στην συζήτηση. Ζητήστε την άποψη τους και ακούστε ενεργά τι έχουν να πουν. Θα θέσετε έτσι ένα παράδειγμα που θα βοηθήσει την ομάδα να λειτουργήσει πιο ομαλά και παραγωγικά στο μέλλον. Θα κερδίσετε επίσης εμπιστοσύνη και ισχύ μέσα στην ομάδα. Αργότερα, όταν η ομάδα θα λαμβάνει καίριες αποφάσεις, τα μέλη της θα θυμούνται ότι τους είχατε ακούσει και έτσι θα είναι έτοιμοι να ακούσουν και εσάς.

* Από τις Sherri Malouf και Cynthia Smith, Situation Management Systems, Inc. (www.smsinc.com), εκπροσωπούμενης στην Ελλάδα από την Synapses (www.synapses.gr)

** Διαβάστε την επόμενη εβδομάδα για τους ελιγμούς εν μέσω Επιχειρησιακών "Πολιτικών"


Πηγή:www.capital.gr