Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ελιγμοί εν μέσω Επιχειρησιακών "Πολιτικών".


Την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε στο πώς η επιρροή μπορεί να μας βοηθήσει όταν εργαζόμαστε σε μια διατμηματική ομάδα ή ομάδα έργου, σήμερα θα δούμε πώς η  επιρροή μπορεί να μας ωφελήσει στην επιτυχή διαχείριση των επιχειρησιακών «πολιτικών» που μπορεί να υποβόσκουν στο εργασιακό μας περιβάλλον.

Κατάσταση 6: Ελιγμοί εν μέσω Επιχειρησιακών «Πολιτικών»
Πράγματι, οι περισσότεροι άνθρωποι ακούν την λέξη «πολιτικές» τουλάχιστον με καχυποψία. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Μπορεί κάποιος να εμπλακεί με «πολιτικές» στην εργασία χωρίς να είναι ανήθικος, χειριστικός ή ανέντιμος. Κάθε οργανισμός έχει τους δικούς του άτυπους τρόπους να αποφασίζει ποιος θα κάνει τι, πότε, που και πώς. Υπάρχουν άγραφοι κανόνες, άτυπες συμμαχίες, αντιπαλότητες που σιγοβράζουν, φιλίες, κλίκες και ομαδοποιήσεις απόψεων... Θα συμπεριφερθείτε σαν να είστε υπεράνω όλων αυτών ή θα εμπλακείτε και θα οδηγήσετε τις εξελίξεις;

Στρατηγική Επιρροής:Προκειμένου να εμπλακείτε επιτυχώς στις επιχειρησιακές «πολιτικές» αναπτύξτε την λογική «της πιάτσας» σε επιχειρησιακό πλαίσιο. Μελετήστε τι είναι αυτό «το κάτι» που κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν στην εταιρεία σας. Αναλογιστείτε τις ανεπίσημες διαδικασίες και δυνάμεις βάσει των οποίων λειτουργεί. Διερευνήστε: Γιατί κάποιες πρωτοβουλίες ανθούν ενώ άλλες μαραίνονται και πεθαίνουν; Ποιες είναι οι πραγματικές πηγές δύναμης (π.χ. εξειδίκευση, φήμη, πρόσβαση) και πώς τα άτομα τις εξασκούν; Που βρίσκονται τα πολύτιμα ταλέντα και οι πόροι; Ποιες προτεραιότητες καθοδηγούν πραγματικά τις καθημερινές ενέργειες των ανθρώπων;

Έπειτα, διαμορφώστε με τις απαντήσεις σε τέτοιες ερωτήσεις ένα χάρτη του οργανισμού σας. Σχηματίστε μια καθαρή εικόνα του πώς πράγματι λειτουργεί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χάρτη για να προσανατολιστείτε ακόμη και στις πιο δύσκολες «γειτονιές» ώστε να επιτύχετε τους στόχους σας.

* Από τις Sherri Malouf και Cynthia Smith, Situation Management Systems, Inc. (www.smsinc.com), εκπροσωπούμενης στην Ελλάδα από την Synapses (www.synapses.gr)
** Διαβάστε την επόμενη εβδομάδα πως να επιβιώσετε συγχωνεύσεις, εξαγορές και αναδιοργανώσεις


Πηγή:www.capital.gr