Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Νέο ρεκόρ ταχύτητας στη μεταφορά δεδομένων!



Τον τελευταίο καιρό και συγκεκριμένα με την έλευση της θύρας Thundebolt, βιώνουμε μία νέα εποχή στις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Μπορεί να περιμένουμε μέχρι το 2015 μία νέα θύρα από την Intel, όμως επιστήμονες κατάφεραν αυτή τη στιγμή να πιάσουν την ταχύτητα των 100 Terabits/s, μία εξωπραγματική ταχύτητα για τα τωρινά δεδομένα της τεχνολογίας!
Αυτή η ταχύτητα επιτεύχθηκε μέσα από καλώδιο οπτικής ίνας και με τη βοήθεια 370 διαφορετικών λέιζερ. Στο κάθε λέιζερ χρησιμοποιήθηκε ο Γρήγορος Μετασχηματισμός του Fourier, θεώρημα των Μαθηματικών, ο οποίος διαχώριζε πάνω από 300 χρώματα του φωτός και κατάφερνε στο κάθε χρώμα να εμπεριέχονται ξεχωριστές πληροφορίες με τη μέθοδο της αποκωδικοποίησης. Ακούγεται δύσκολο πάντως και αρκετά ακριβό το όλο επιχείρημα!
Υπάρχει και μία άλλη λύση, πιο φθηνή και πρακτική, η οποία επιτρέπει με τον ίδιο τρόπο που αναλύθηκε προηγουμένως, μία ακτίνα λέιζερ να μεταφέρει 26 Terabits το δευτερόλεπτο. Αυτή φαίνεται πως θα επικρατήσει πρώτα.
Για εμπορική χρήση κυρίως, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να εισαχθεί σε ένα τσιπ πυριτίου και να γίνει διαθέσιμη. Οι ταχύτητες όπως και να έχει επετεύχθησαν και ο καιρός είναι αυτός που θα φέρει εξελίξεις πάνω στο θέμα.