Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας των ΑΕΙ


Αθήνα
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στα πανεπιστήμια (ΑΔΙΠ) Σπ. Αμούργης, διαφωνώντας με διατάξεις του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ. Ο κ. Αμούργης μάλιστα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και στην Επιτροπή Μορφωτική Υποθέσεων της Βουλής το καλοκαίρι.
«Είχαμε εκφράσει την άποψή μας στο υπουργείο Παιδείας, ότι πρέπει να είναι διακριτοί οι ρόλοι του φορέα που χρηματοδοτεί από εκείνον που αξιολογεί» αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Αμούργης. 

Υποψηφιότητες 
Όπως είναι γνωστό, με το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ αναλαμβάνει ρόλο μικρού «ηγεμόνα» στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς η Αρχή θα αξιολογεί, θα πιστοποιεί και θα προτείνει χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων ανάλογα με τις αποδόσεις τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη θέση του προέδρου της ΑΔΙΠ ενδιαφέρονται υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, υποψηφιότητα για την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με το σύστημα του νέου νόμου, ετοιμάζεται να θέσει ο νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Βασ. Κουλαϊδής. Πάντως, οι καθηγητές του ιδρύματος δεν τον περιμένουν με «ανοικτές αγκάλες», με δεδομένη την αντίθεση μεγάλης μερίδας τους με διατάξεις του νέου νόμου.   



Η τελευταία έκθεση της ΑΔΙΠ   
Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Αμούργης είχε συναντήσει σειρά δυσκολιών στη λειτουργία της ΑΔΙΠ. Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της Αρχής προς την Βουλή, κατά τη διάρκεια του χρόνου αντιμετωπίστηκαν σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση των αποζημιώσεων των αξιολογητών και τη χρηματοδότησή της. Η έκθεση αναφέρεται σε άστοχες ερμηνείες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. 

Καθυστερούν οι εκλογές στα ΑΕΙ 

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Παρασκευή την εξέλιξη των διαδικασιών εκλογών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, οι οποίες καθυστερούν καθώς δεν είναι εύκολο να τηρηθεί το όριο της 15ης Νοεμβρίου στην ανάδειξη των πρώτων 8 εκλεγμένων μελών των νέων Συμβουλίων.   

Ακόμη άλλωστε δεν έχει δοθεί καν στη δημοσιότητα το εκλογικό σύστημα.   

Από τα 33 ΑΕΙ και ΤΕΙ που υποχρεούνται να εκδώσουν διαπιστωτική πράξη, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, (εξαιρούνται τα επτά που έχουν Διοικούσες Επιτροπές), έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συγκρότησης της επιτροπής και έκδοσης διαπιστωτικής πράξης για 23 ΑΕΙ. Από αυτά, μόνο τέσσερα πανεπιστήμια υπέγραψαν τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, ολοκληρώθηκε εμπρόθεσμα και απεστάλη απευθείας στο Εθνικό Τυπογραφείο η διαπιστωτική πράξη των εξής ιδρυμάτων: Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Χαροκοπειό, καθώς και τα ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Καβάλας, Καλαμάτας, Κρήτης, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας, Σερρών.

Για τα πανεπιστήμια που δεν ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες εντός της προθεσμίας, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι προχωρά στην υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης της οργανωτικής επιτροπής, η σύνθεση της οποίας ορίζεται από το νόμο.

Τα ιδρύματα αυτά είναι:
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  • Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
  • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
  • Πανεπιστήμιο Πατρών
  • Πολυτεχνείο Κρήτης και
  • ΤΕΙ Αθήνας
  • ΤΕΙ Ηπείρου
  • ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
  • ΤΕΙ Μεσολογγίου
Οι διαδικασίες καθυστερούν ακόμη, οπότε το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει ότι «σε συνεργασία μαζί τους αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης της διαπιστωτικής πράξης τις αμέσως επόμενες ημέρες».
Πρόσκληση Διαμαντοπούλου
«Θα κάνουμε συνεχείς αλλαγές, ώστε να εφαρμόζεται ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ. Ο,τι χρειαστεί στην πορεία» δήλωσε η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου κατά τη διάρκεια συζήτησης της τροπολογίας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ταυτόχρονα, δήλωσε προς τους πρυτάνεις των ΑΕΙ: «Επειδή έχουμε συνεχή δείγματα και από πλευράς δηλώσεων και από πλευράς ανακοινώσεων Συγκλήτων ή άλλων οργάνων όσον αφορά τον νόμο, θέλω να το επαναλάβω για ακόμη μία φορά σε αυτή την αίθουσα ότι η εφαρμογή του νόμου δεν είναι επιλεκτική δυνατότητα για κανέναν είτε είναι πρύτανης είτε είναι εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα, είτε είναι πανεπιστημιακός είτε είναι ταξιτζής. Δεν υπάρχει διακριτική ευχέρεια εφαρμογής του νόμου. Είναι από τα θέματα που μας έχουν πληγώσει και ταλαιπωρήσει ως κοινωνία».
Newsroom ΔΟΛ