Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

9.000 βιογραφικά για μια θέση


9.000 βιογραφικά για μια θέση
Η αναζήτηση εργασίας αναδεικνύεται πιο επιτακτικά από ποτέ ως το μεγαλύτερο «στοίχημα» για κάθε ελληνική οικογένεια.

Τα σημερινά επαγγέλματα με την υψηλότερη αύξηση ανεργίας, όπως αυτά προκύπτουν από τη σχέση προσφοράς και ζήτησης, αφορούν κυρίως απλές εργασίες γραφείου χωρίς εξειδίκευση (γραμματειακή υποστήριξη κλπ).


Αντίθετα, τα πιο ακμαία επαγγέλματα σχετίζονται καταρχήν με τον τουρισμό και στη συνέχεια με τα τμήματα εξαγωγών διάφορων επιχειρήσεων και γενικότερα με δραστηριότητες που απευθύνονται στο εξωτερικό. Επιπλέον, ζήτηση εμφανίζουν εργασίες που αφορούν στη μείωση του κόστους και στην αύξηση των εσόδων, όπως οι πωλήσεις, η λογιστική και η πληροφορική.

Ταυτόχρονα, στη μορφή των επαγγελματικών ευκαιριών τη σημερινή περίοδο της κρίσης προβάλλουν νέοι τομείς της οικονομίας, όπως η τουριστική προώθηση στο εξωτερικό, η ενασχόληση με τα social media, η άσκηση e-marketing και η χρήση υψηλής τεχνολογίας. Ως γενική αίσθηση επισημαίνεται μια «στροφή» στην παραγωγή και κατ’ επέκταση την εξαγωγή. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τα τελευταία δυο χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά οι θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα.

Τα παραπάνω, ωστόσο, φαίνεται πως δεν αρκούν. Οι άνθρωποι οι οποίοι αναζητούν εργασία μέσα από το kariera.gr κάθε μήνα ανέρχονται σε 600.000 και συναγωνίζονται για περίπου 1500 θέσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για μία αγγελία έχουν υποβληθεί έως και 9.000 βιογραφικά. Πρόκειται για πολίτες όλων των ηλικιών. Στην πιο μειονεκτική θέση βρίσκονται οι πολίτες άνω των 40 ετών (είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον τίθενται σε αγγελίες ηλικιακά όρια, παρόλο που είναι παράνομο), οι μητέρες και οι νέοι με πτυχίο.

Το 1/2 των ανθρώπων που αναζητούν εργασία κατέχει πτυχίο πανεπιστημίου και το 1/4 μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την απορρόφησή τους καθώς απευθύνονται σε «απαιτητικές» θέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα κάποιες εταιρείες «κοπιάζουν» να βρουν ειδικότητες όπως ηλεκτρολόγους και γενικότερα τεχνικούς.

Το 1/3 από τους περίπου 600.000 αναζητούντες εργασία σε μηνιαία βάση, και το οποίο αντιπροσωπεύει κυρίως νέους, επικεντρώνεται σε επαγγελματικές ευκαιρίες εκτός Ελλάδας. Κατά βάση, πρόκειται για ειδικότητες οι οποίες συναντούν μεγάλη δυσκολία στην ελληνική αγορά εργασίας και σχετίζονται με τις τέχνες, τη φιλολογία, το marketing, τα γενικά οικονομικά ή τη διοίκηση επιχειρήσεων.

Σημειώνεται, ότι σε αντίθεση με άλλες περιόδους κατά τις οποίες ο άνεργος δοκίμαζε να ανοίξει τη δική του μικρή ή μεσαία επιχείρηση, αυτό σήμερα δεν ισχύει, προφανώς λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά (μειωμένη ζήτηση, υψηλή φορολογία κλπ).








Πηγή: tvxs.gr