Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Παγκόσμια έκρηξη οργής


Κραυγή οργής και αγανάκτησης σε πλατείες 951 πόλεων εκφέρουν πολίτες 82 χωρών, οι οποίοι με την γροθιά υψωμένη, καλούν τον κόσμο να ξεσηκωθεί για να διεκδικήσει τα δικαιώματα του και να απαιτήσει μια αληθινή δημοκρατία.

Σήμερα Σάββατο 15 Οκτωβρίου, οι «αποφασισμένοι» θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις σε δρόμους και πλατείες: «Τώρα ήρθε η ώρα να ενωθούμε όλοι σε μια παγκόσμια, ειρηνική διαμαρτυρία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κάλεσμα της παγκόσμιας διαμαρτυρίας με σύνθημα «15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ».

Στη χώρα μας το ραντεβού έχει δοθεί για μία ακόμη φορά στην πλατεία Συντάγματος, στις 18:00 το απόγευμα, με συγκέντρωση, συναυλία, καλλιτεχνικά δρώμενα, προβολές και ζωντανές συνδέσεις με το Κίνημα των Πλατειών από όλο τον κόσμο.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τώρα, είναι ο εφιάλτης που περιμένει και τις υπόλοιπες χώρες στο μέλλον», τονίζεται χαρακτηριστικά και αφού υπογραμμίζεται ότι «η αλληλεγγύη των λαών είναι το όπλο μας», καλούνται όλοι να συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στην πανελλαδική και πανεργατική απεργία, με νέα συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

Από την Τανζανία ως τη Χαβάη, οι «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street), συναντούν τους Ισπανούς «Indignados» και δυο κόκκινες τελίτσες παραπάνω οι Βρετανοί «Occupy London Stock Exchange» προσπαθούν να εξηγήσουν ότι δεν θέλουν να μπουν μέσα στο ίδιο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αλλά όλοι συμφωνούν στο εξής -όπως το έθεσαν εν συντομία οι «October 15» στο Twitter- «διατηρήστε την ειρήνη, φέρτε το μυαλό σας ανοιχτό, ένα σλίπινγκ μπαγκ, φαγητό και ζεστά ρούχα και θα τα καταφέρουμε».

Στόχος τους είναι να ακουστεί ότι «δεν είμαστε αγαθά στα χέρια των πολιτικών και των τραπεζιτών, οι οποίοι δεν μας αντιπροσωπεύουν. Θα διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά, θα μιλάμε και θα οργανωθούμε μέχρι να μας ακούσουν» όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα «United for Global Change».

Πιο διαφωτιστικό είναι το κείμενο της αρχικής σελίδας (http://15october.net), στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα: «Η εξουσία εργάζεται για τα κέρδη των λίγων, αγνοώντας την πλειοψηφία και το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος που καλούμαστε να πληρώσουμε. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Ενωμένοι, με μια φωνή, θα κάνουμε τους πολιτικούς και την οικονομική ελίτ που υπηρετούν να καταλάβουν ότι εμείς, ο λαός, θα αποφασίσουμε για το μέλλον μας.