Αφορούν τα προγράμματα «Θαλής» και «Αρχιμήδης»
Ανακοινώθηκαν σήμερα, Πέμπτη, μετά από επίπονη επεξεργασία από το υπουργείο Παιδείας, οι προτάσεις των ερευνητικών προγραμμάτων «Θαλής» και «Αρχιμήδης», τα οποία χρηματοδοτούνται με 141 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για τα χρήματα που αναμένουν τα πανεπιστήμια επί μήνες και το υπουργείο Παιδείας (διά στόματος του πρώην υφυπουργού του κ. Γιάννη Πανάρετου) είχε τοποθετήσει την ολοκλήρωση της επεξεργασίας τους στο τέλος του καλοκαιριού.
Τα χρήματα αυτά, που απελευθερώνονται με δίμηνη καθυστέρηση, αποτελούν «ανάσα» για τα πανεπιστήμια, καθώς όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένα οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), η ερευνητική δραστηριότητα στην ανώτατη εκπαίδευση είχε πέσει τα τελευταία χρόνια στα κατώτερα επίπεδα για τη χώρα μας.
Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν οι 200 προτάσεις που διακρίθηκαν βαθμολογικά και προκρίνονται προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Θαλής» και αντίστοιχα 200 προτάσεις για το ερευνητικό πρόγραμμα «Αρχιμήδης».
Ο κατάλογος πάντως δεν έχει κλείσει. Η αξιολόγηση συνεχίζεται για έναν πολύ μικρό αριθμό μεμονωμένων προτάσεων - για ορισμένες από αυτές η συνέχιση της αξιολόγησης γίνεται επειδή δρομολογήθηκε αποκατάσταση διαδικαστικής ατέλειας στην α' φάση αξιολόγησης που είχε γίνει την άνοιξη 2011.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας «για όσες εκ των - πολύ περιορισμένων- προτάσεων που τελούν ακόμα σε αξιολόγηση η τελική τους βαθμολογία ισούται ή είναι ανώτερη με τη βαθμολογία της τελευταίας προκριθείσας κατά τα ανωτέρω πρότασης (δηλαδή της 200ης πρότασης) οι προτάσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν επίσης».
Η δυνατότητα για χρηματοδότηση επιπλέον προτάσεων σε ειδικές περιπτώσεις προβλέπεται άλλωστε στις προσκλήσεις και των 2 Προγραμμάτων.
Έτσι, τελικά οι προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν σε καθένα από τα δύο Ερευνητικά Προγράμματα θα είναι περισσότερες από 200.
Τα Ερευνητικά Προγράμματα «Θαλής» (συνολικού προϋπολογισμού 120.000.000€) και «Αρχιμήδης» (συνολικού προϋπολογισμού 21.000.000€) χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ).
Στις αξιολογήσεις των προτάσεων συμμετείχαν σχεδόν 2.000 αξιολογητές από ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Αυστρία, Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισραήλ, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, Σαουδική Αραβία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, Ινδία, Μεξικό κλπ., οι οποίοι εργάζονται σε περισσότερα από 320 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Διαβάστε εδώ όλα τα σχετικά στοιχεία