Λιγότερες κατά 24,1% σε σχέση με πέρυσι είναι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν φέτος στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Συνολικά, 58.049 είναι αυτή τη χρονιά οι υποψήφιοι για τα 6 προπτυχιακά και 26 μεταπτυχιακά προγράμματα, από 76.478 πέρυσι. Στο μεταξύ, το θέμα των διδάκτρων συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Παρότι τον περασμένο Ιούλιο εισήγηση του Διοικητικού Εφετείου Πατρών χαρακτήρισε αντισυνταγματική την καταβολή τους, στις 8 Δεκεμβρίου που εκδικάστηκε η υπόθεση, το δικαστήριο δικαίωσε το ΕΑΠ.
Ο δικαστικός αγώνας για την κατάργηση των διδάκτρων στο ΕΑΠ έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια. Την πρώτη δικαστική νίκη έχει πετύχει Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και πρώην φοιτητής του ιδρύματος που στράφηκε δικαστικά εναντίον του ΑΕΙ. Μάλιστα, η αγωγή του πρώην φοιτητή, αλλά και η θετική εισήγηση του Διοικητικού Εφετείου Πάτρας σχετικά με την «αντισυνταγματική» καταβολή των διδάκτρων πυροδότησε κύμα ομαδικών προσφυγών φοιτητών.
Τελικά, στις 8 Δεκεμβρίου το Διοικητικό Εφετείο Πάτρας, με την αρ. 705/2010 Απόφασή του έκρινε συνταγματική την σχετική διάταξη του Ν. 2552/97 που αφορά την οικονομική συμμετοχή των φοιτητών στις ιδιαίτερες δαπάνες που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Φέτος, οι προσφερόμενες θέσεις, που θα διατεθούν μέσω δημόσιας ηλεκτρονικής κλήρωσης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, φτάνουν τις 7.700. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους», οι πιθανότητες εισαγωγής είναι περισσότερες στα προπτυχιακά προγράμματα, καθώς η αναλογία θέσεων/αιτήσεων φτάνει το 1 προς 5,5, ενώ η αντίστοιχη αναλογία στα μεταπτυχιακά είναι 1 προς 10. Ειδικότερα, οι αιτήσεις για τα 6 προπτυχιακά προγράμματα ανήλθαν σε 23.425, ενώ οι θέσεις φτάνουν τις 4.200. Οι αιτήσεις στα μεταπτυχιακά φτάνουν τις 34.621 και οι προσφερόμενες θέσεις δεν ξεπερνούν τις 3.500.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα μεταπτυχιακά εστιάζεται στο πρόγραμμα Σπουδές στην Εκπαίδευση, με τις αιτήσεις να φτάνουν τις 5.380. Ακολουθεί το πρόγραμμα της Τραπεζικής με 4.034 και έπονται αυτά της Διοίκησης Επιχειρήσεων (3.357), της Διασφάλισης Ποιότητας (2.417) και της Διαχείρισης Τεχνικών Εργων (2.288).
Όσον αφορά στα προπτυχιακά, σημειώνεται ότι στα πέντε από τα έξι τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ χαμηλά και κυμαίνονται από 9,9% έως 23,9%, ενώ μόνο στο πρόγραμμα Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 66,13%.
Ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων καταγράφεται στο πρόγραμμα Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών με 10.055 τη στιγμή που οι θέσεις δεν ξεπερνούν τις 1.000 (πιθανότητα εισαγωγής 9,9%). Αναφορικά με το πρόγραμμα της Πληροφορικής, που είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο, θα εισαχθεί μόλις το 23,9%, ενώ στο πρόγραμμα Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό το ποσοστό φτάνει το 22,3%. Εξαιρετικά χαμηλές είναι οι πιθανότητες επιτυχίας για ορισμένα δημοφιλή μεταπτυχιακά προγράμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πρόγραμμα Σπουδές στην Εκπαίδευση, αφού από τους 5.380 που κατέθεσαν αίτηση θα εξασφαλίσουν θέση μόλις οι 380, δηλαδή το 7%.