Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ζημίες 20% κατέγραψαν το 2010 οι κάτοχοι ελληνικών ομόλογων


Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών αναρριχήθηκε σήμερα το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, εν μέσω δημοσιευμάτων που αναφέρονται στις ζημιές των κατόχων ελληνικών ομολόγων και στις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η διαφορά της απόδοσης επιτοκίου του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς ανήλθε στις 933 μονάδες βάσης, έναντι 925 μονάδων βάσης στη χθεσινή συνεδρίαση. Τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) ανήλθαν στις 1.017 μονάδες βάσης.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg καταδεικνύουν πως οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών τίτλων κατέγραψαν συνολικά το 2010 ζημίες 20%, όταν η ετήσια απόδοση των επενδυτών από τα γερμανικά κρατικά ομόλογα ανήλθε στο 5,8%. 

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα των Financial Times υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτάχυνε κατά την προηγούμενη εβδομάδα τον ρυθμό παρέμβασης στην αγορά κρατικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, οι αγορές κρατικών τίτλων ενισχύθηκαν στα 1,1 δισ. ευρώ από 603 εκατ. ευρώ προ δύο εβδομάδων.

«Η επιτάχυνση της αγοράς κρατικών τίτλων επισημαίνει πως η ΕΚΤ αναγκάστηκε να αναλάβει δράσει για να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη ενίσχυση του κόστους του χρήματος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.