Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Δεν βλέπει ανάγκη για νέο δάνειο στην Ελλάδα ο Επίτροπος Όλι Ρεν


Δεν υπάρχει ανάγκη χορήγησης νέου δανείου στην Ελλάδα μετά το 2013, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν, προσθέτοντας πως αντ' αυτού η ΕΕ τάσσεται υπέρ της επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

«Στις αρχές του επόμενου χρόνου θα παρθεί απόφαση για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου στα 7,5 χρόνια» δήλωσε, αποκλείοντας νέους όρους και νέα μέτρα ως αποτέλεσμα της επιμήκυνσης του δανείου.

«Στόχος είναι η ευθυγράμμιση του ελληνικού και του ιρλανδικού προγράμματος και η εξίσωση των πακέτων διάσωσης Ελλάδας και Ιρλανδίας ώστε να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση των κρατών μελών» πρόσθεσε.

Ακόμη επιδοκίμασε την Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και για τη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων. «Επιτέλους είναι ακριβή και αξιόπιστα» είπε.

Ο κ. Ρεν επανέλαβε την πλήρη στήριξης της Κομισιόν στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση, ενώ ζήτησε επιτάχυνση και ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της υγείας, της φοροδιαφυγής, των ΔΕΚΟ, κλειστά επαγγέλματα.

Δήλωσε δε πεπεισμένος πως το πρόγραμμα της οικονομικής μεταρρύθμισης θα αποδώσει και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακάμψει και θα βγει το συντομότερο στις αγορές.

Ειδικότερα, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο κ. Ρεν είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη στην προσπάθεια της να βγει από την κρίση», προσθέτοντας ότι όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστούν ως Ευρωπαίοι για να περιοριστούν οι αναταραχές στις διεθνείς αγορές και να βοηθηθεί η ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

«Η οικονομική ανάπτυξη σταθεροποιείται στην ευρωζώνη, ενώ την ίδια στιγμή η αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές συνεχίζεται. Η βασική πρόκληση είναι να περιοριστεί η χρηματοοικονομική αναταραχή, ώστε να μην επηρεάσει την συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη» ανέφερε ο κ. Ρεν.

«Η Κομισιόν χαιρετίζει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Υπάρχει αποφασιστικότητα από την ελληνική κυβέρνηση για εξυγίανση των δημοσιονομικών και για μείωση του ελλείμματος. Οι μεταρρυθμίσεις είναι εντυπωσιακές και τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι επιτέλους αληθή και αξιόπιστα» πρόσθεσε.

«Παρότι ο αρχικός στόχος για το έλλειμμα λόγω της αναθεώρησης και των χαμηλών εσόδων δεν είναι εφικτός, οι προσπάθειες για το 2010 ήταν πολύ καλύτερες από ό,τι αναμενόταν. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2011 βρίσκονται στο 6% του ΑΕΠ και θα επιτρέψουν την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος» συμπλήρωσε.

Ο κος Ρεν υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα δει το τέλος του τούνελ το επόμενο έτος και η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο από το β' εξάμηνο του 2012.

Ο επίτροπος της ΕΕ τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, για πάταξη της φοροδιαφυγής, για την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Ερωτηθείς για το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα ο κος Ρεν δήλωσε πως η ΕΕ στηρίζει τα μέτρα που διευκολύνουν τον ιδιωτικό τομέα να επιτρέψει να γίνει η ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική σε επίπεδο κόστους.

Ακόμη ο κ. Ρεν απέκλεισε τα σενάρια που θέλουν μια Ευρωπαϊκή Ένωση πολλών ταχυτήτων και δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικεντρώνεται σε περιορισμένες αλλαγές της συνθήκης.

Ερωτηθείς για την έκδοση ευρωομολόγου, δήλωσε πώς η συζήτηση για το θέμα είναι μεγάλη και έντονη και το ευρωομόλογο ως διανοητική σκέψη είναι ελκυστική. Πρόσθεσε πως τον περασμένο Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε ένα σχέδιο σταθερότητας που προέβλεπε εγγυήσεις κρατών-μελών να χρησιμεύουν ως δάνεια. Αυτό έγινε εν μέρει δεκτό αλλά το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη απέρριψαν την ενίσχυση των πόρων καθώς έμοιαζε ως ευρωομόλογο.

Συνάντηση με τον Γ.Παπανδρέου

«Το γεγονός ότι η σημερινή επίσκεψη του επιτρόπου Ολι Ρεν γίνεται υπό συνθήκες λιγότερης έντασης και αγωνίας είναι μια ακόμα απόδειξη για την απόσταση που διανύσαμε από τις αρχές του έτους», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στις δηλώσεις στις οποίες προέβη μαζί με τον Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ, Ολι Ρεν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στόχος για το 2011 είναι η περαιτέρω δραστική μείωση του ελλείμματος, αλλά και η δημιουργία των προϋποθέσεων για την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ως απόδειξη της αναγνώρισης της πορείας στην οποία έχει εισέλθει η Ελλάδα την προοπτική επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ειλικρινή και έντιμη συνεργασία σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τον κ. Ολι Ρεν, «είτε ταυτίζονται οι απόψεις μας είτε όχι», τονίζοντας ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για την ευρωζώνη, τόσο σε ό,τι αφορά το θέμα της δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού στήριξης, όσο και σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή της πολιτική.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα ζητήματα αυτά τα συζήτησε τόσο με τον κ. Μπαρόζο, ενώ θα απασχολήσουν και το Συμβούλιο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.

Την άριστη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την εκτίμησή του για το έργο της και τα αποτελέσματά του εξέφρασε από τη μεριά του ο Ολι Ρεν, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον ελληνικό λαό για την αποφασιστικότητα που επέδειξε.

«Η υφιστάμενη κρίση μετατρέπεται σε συστημική, και απαιτείται συστημική απάντηση σε αυτήν, τόσο με οριζόντια μέτρα όσο και με κάθετα μέτρα, ώστε κάθε χώρα να ρυθμίσει τα του οίκου της, παράλληλα με την ενίσχυση των χρηματοοικονομικών μας εργαλείων», είπε ο Επίτροπος, τονίζοντας ότι «όλοι είμαστε στο ίδιο τρένο» και επισημαίνοντας ότι «πρέπει να προστατευθεί η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Ολι Ρεν είπε ότι «προσυπογράφει τις αποφάσεις της κυβέρνησης - η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ελλείμματος, αλλά και την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τα εργασιακά και τα συνταξιοδοτικά», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα δει το τέλος του τούνελ το επόμενο έτος, ενώ η ανάπτυξη θα αποκτήσει θετικό πρόσημο ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο του 2012».

«Η Ευρώπη συμπαρατάσσεται μαζί σας και με τον ελληνικό λαό», είπε, τέλος, ο Ολι Ρεν, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ολι Ρεν, επισήμανε την ανάγκη επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής των δανείων.

Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε στον συνομιλητή του, πως η πολιτική της ΕΕ δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά περίπτωση, αλλά με ευρύτερο ορίζοντα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, υποστηρίζοντας πως οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών, θα πρέπει να εστιαστούν στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και να μην επιτρέψουν τη διακινδύνευσή του από οιαδήποτε πλευρά.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής, χαρακτήρισε «πολύ βιαστική και μη θετική» την αντίθεση της Άνγκελα Μέρκελ στην έκδοση ευρωομολόγου και τόνισε πως πρέπει να διαμορφωθεί κλίμα αισιοδοξίας και ασφάλειας, σε αντίθεση με αυτό που έχει επικρατήσει στον ελληνικό λαό, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία.

Από πλευράς του, ο κ. Ρεν συμφώνησε με την ανάγκη αναστροφής του κλίματος και εξέφρασε την πεποίθησή του πως η Ελλάδα, «μετά το αρνητικό σοκ, θα περάσει σε θετική κατεύθυνση».