Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Συρρίκνωση του ελλείμματος κατά 27,4% στο 11μηνο


Στα 18.620 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2010, σημειώνοντας μείωση 27,4% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για την συγκεκριμένη περίοδο.

Σημειώνεται ότι η εκτίμηση ήταν για ετήσια μείωση του ελλείμματος κατά 33,2%.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, στον περιορισμό του ελλείμματος συντελεί κυρίως η μείωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 10,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,0%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 5,7% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, το κύριο χαρακτηριστικό του Νοεμβρίου είναι «η ανάκαμψη συνολικά των εσόδων που οδηγεί σε σημαντική βελτίωση του ρυθμού αύξησής τους στο ενδεκάμηνο, ο οποίος είναι 4,8% σε σχέση με το 2009 και έναντι 3,7% ως τον Οκτώβριο».

Στην αύξηση των εσόδων συντελεί τόσο η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ ως αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών και της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όσο και η υλοποίηση της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων.

Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος των εσόδων λόγω της είσπραξης των τελών κυκλοφορίας, της επέκτασης της περαίωσης και της εισροής των αναμενόμενων εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι δαπάνες τέλος του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 12,2% και τα έσοδά του κατά 6,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.