Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Στόχος της Eurostat χρέη Δήμων


Με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. να έχουν ξεπεράσει τα όρια ελλειμμάτων και χρέους, αναθερμαίνεται η συζήτηση για αυστηρά μέτρα. Κλιμάκια ελεγκτών της Eurostat στους Δήμους για έλεγχο δανείων και διαδικασίες λήψης οικονομικών αποφάσεων, για την έκθεση των ελληνικών στατιστικών του Νοεμβρίου

Σε τροχιά μεγάλων ελλειμμάτων και υπέρβασης του δημόσιου χρέους από τα όρια της Σύνθήκης της Λισαβώνας, καταγράφουν τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat για οκτώ χώρες της Ε.Ε. με την Ιρλανδία να οδηγεί το χορό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το δημόσιο έλλειμμα στις χώρες αυτές εκτινάχθηκε πάνω από το 6% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα καταγράφεται εκτόξευση του δημόσιου χρέους πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες, με μοναδική εξαίρεση το Λουξεμβούργο.
Όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται σε φάση υπερβολικού ελλείμματος, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει εκ νέου τη συζήτηση για ενεργοποίηση μηχανισμού κυρώσεων εναντίον χωρών με υψηλά ελλείμματα και χρέος, την οποία υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το πακέτο προτάσεων του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμπερτ Βαν Ρομπέϊ και προς το παρόν αποδέχεται τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ.Τρισέ και οι γερμανική πλευρά, που εισηγείται μάλιστα και αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβώνας προς την κατεύθυνση αυτή.
Τα ελληνικά στοιχεία
Αν και η Eurostat ανακοινώνει ότι έχει ολοκληρώσει της έρευνές της σχετικά με τη στατιστική επεξεργασία των ελληνικών στοιχείων, το γεγονός ότι παραδέχεται πως βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης της ποιότητας της προέλευσης στοιχείων από δημόσιους λογαριασμούς, φανερώνει ότι η διαπραγμάτευση με το οικονομικό επιτελείο για τα τελικά στατιστικά που θα δοθούν στα μέσα Νοεμβρίου, θα είναι σκληρή.
Αν και σχεδόν έχει προαναγγείλει πως μία αύξηση του ελλείμματος στο 14,5% του ΑΕΠ οι ερευνητές της Eurostat συνεχίζουν να περνούν από αυστηρό έλεγχο και να αναζητούν από πρωτογενείς πηγές, όπως οι ΟΤΑ, τα στοιχεία που τους δίνονται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Θεσσαλονίκης που τις τελευταίες ημέρες δέχθηκε την επίσκεψη του κλιμκακίου της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, τα μέλη του οποίου ζήτησαν έγγραφα για να διαπιστώσουν:
*Εάν και πόσα δάνεια έχει λάβει ο Δήμος από τράπεζες
*Ποιές είναι οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων στα οικονομικά
Για την κατάρτιση του τελικού πίνακα στατιστικών της Ελλάδας, οι ελεγκτές θα επιμείνουν σε δύο βασικά μεγέθη:
*Την ενσωμάτωση στο Δημόσιο χρέος, των καταπτώσεων εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις ΔΕΚΟ και κυρίως τον ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ καθώς θεωρούνται μορφή δανεισμού
*Τις επιχορηγήσεις ύψους περίπου 2 δισ. που δόθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως και να έχει το πράγμα πάντως, τα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα στα μέσα του Νοεμβρίου και η κοινοποίηση θα συμπέσει με την άφιξη στην Αθήνα της τρόικας για συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2011 και το κλείσιμο αυτού του 2010.