Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Συμμετοχή ΥΠΕΚΑ στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα

biodiversity.jpg
Στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιολογική Ποικιλότητα που πραγματοποιείται στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας, συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, μαζί με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και μέλη της Βουλής.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκπροσωπούν στελέχη από την Επιτροπή «Φύση» και από το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, συμμετέχοντας στις επιμέρους ομάδες εργασίας, ώστε να συνδιαμορφώσουν πολιτικές για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του πλανήτη. Η συνάντηση πραγματοποιείται και στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας, όπως έχει οριστεί το 2010 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, γεγονός που της αποδίδει και συμβολικό χαρακτήρα.
Στη Διάσκεψη, που άρχισε τις εργασίες της από την προηγούμενη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου, συμμετέχουν 16.000 εκπρόσωποι κρατών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Τα κράτη που συμμετέχουν καλούνται να υπογράψουν ένα δεσμευτικό κείμενο που ορίζει τους στρατηγικούς στόχους που θα υλοποιηθούν έως το 2020.
Τα θέματα στρατηγικής σημασίας της Διάσκεψης αφορούν:
- την αξιολόγηση της προόδου εφαρμογής της Σύμβασης. Θα συζητηθούν οι στόχοι για τη βιοποικιλότητα που είχαν τεθεί για το 2010, και οι οποίοι δεν επιτεύχθηκαν. Θα γίνει η οριστικοποίηση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου 2011-2020 για τη Βιοποικιλότητα, το οποίο θα περιλαμβάνει και ένα μακροπρόθεσμο όραμα για το 2050.
- την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και του καταμερισμού των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τη χρήση τους (Access and Benefit Sharing). Μέχρι τώρα δεν υπάρχει, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο, συγκροτημένο θεσμικό πλαίσιο για την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον ισότιμο καταμερισμό των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τη χρήση τους. Οι σύγχρονες απαιτήσεις επιτάσσουν τη δημιουργία ξεκάθαρου πλαισίου.
- θέματα υπό εκτενή μελέτη σε σχέση με: τη βιοποικιλότητα εσωτερικών νερών, τη θαλάσσια και παράκτια βιοποικιλότητα, την ορεινή βιοποικιλότητα, τις προστατευόμενες περιοχές, την αειφορική χρήση της βιοποικιλότητας και τη βιοποικιλότητα και κλιματική αλλαγή.
- άλλα θέματα που προκύπτουν από τις αποφάσεις των Συναντήσεων των Μερών της Σύμβασης και αφορούν την αγροτική βιοποικιλότητα, τη βιοποικιλότητα σε ξηρικές περιοχές, τη δασική βιοποικιλότητα, βιοκαύσιμα και βιοποικιλότητα, τα εισβάλλοντα ξενικά είδη, την παγκόσμια πρωτοβουλία ταξινομικής, τις ιθαγενείς και τοπικές κοινωνίες, θέματα κινήτρων.
- διοικητικά και χρηματοδοτικά μέτρα για την εφαρμογή της Σύμβασης για την επόμενη διετία 2011-2012.