Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης χρέους, ούτε ελεγχόμενης χρεωκοπία



trichet_eu.jpg
Δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, ούτε ελεγχόμενης χρεωκοπίας λένε ευρωπαίοι ηγέτες και διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο και μόνο η συμμετοχή των ιδιωτών στο συγκεκριμένο μηχανισμό σύμφωνα με τη γαλλογερμανική πρόταση στην οποία αντιδρά η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί ένας τέτοιος μηχανισμός να λειτουργήσει αν δεν συμπεριλαμβάνει και την έννοια του haircut (δηλαδή του κουρέματος στην αξία των ομολόγων από τις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους).
Κυρίαρχο ερώτημα των αναλυτών είναι ποιες τράπεζες, ποια μεγάλα funds, ποια ασφαλιστικά ταμεία θα δεχθούν να αγοράσουν ομόλογα μιας χώρας που είναι στο χείλος της χρεωκοπίας, χωρίς να βάλουν ένα «καπέλο», είτε με τον τρόπο του haircut είτε με πολύ υψηλότερο επιτόκιο κατά την αποπληρωμή του χρέους.
Από την άλλη διεθνείς οίκοι με σημερινές τους εκθέσεις υποστηρίζουν ότι το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα απομακρύνεται όσο προχωρά η δημοσιονομική προσαρμογή.
Εντωμεταξύ, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική συμμετοχή ιδιωτών θα τρομάξει τις αγορές, κάτι με το οποίο διαφωνεί η Μέρκελ