Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Επιφυλάξεις πρυτάνεων για τις αλλαγές στα ΑΕΙ


Επιφυλάξεις απέναντι στο προς διαβούλευση κείμενο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εκφράζουν οι πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, όπως προκύπτει από το ψήφισμα που εκδόθηκε μετά το τέλος της Συνόδου, στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Σύμφωνα με το ψήφισμα, η Σύνοδος αντιμετωπίζει το προς διαβούλευση κείμενο με ιδιαίτερη επιφύλαξη, δεδομένου ότι, εκτός των άλλων, «εγείρονται σοβαρά θέματα συνταγματικότητας σε προτεινόμενες θέσεις».
«Μία πραγματική βάση συζήτησης για τη Σύνοδο θα ήταν η πλήρης κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Η επιδίωξη μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στην οργάνωση και λειτουργία των πανεπιστημίων επιτυγχάνεται με όρους δημοκρατίας και ακαδημαϊκών αρχών», σημειώνεται στο ψήφισμα.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ακόμα ότι η Σύνοδος αποκρούει φαινόμενα συκοφάντησης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου που κλιμακώνονται καθημερινά και διαμορφώνουν συνθήκες απαξίωσής του.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, πρόκειται για ένα ψήφισμα που δίνει το ερέθισμα να σκεφτούμε ότι ο διάλογος που ξεκινά με βάση το κείμενο διαβούλευσης, που για πρώτη φορά κατατέθηκε απευθείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, θα είναι αποτελεσματικός.