Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Η πανάκριβη Ευρωπαϊκή Ένωση


Τους δεκάδες αυτόνομους οργανισμούς της Ε.Ε. , πολλοί από αυτούς με νεφελώδες αντικείμενο ή επικαλυπτόμενες δραστηριότητες, η λειτουργία των οποίων θεωρείται αλόγιστη σπατάλη, κριτικάρει αμείλικτα η βρετανική Daily Telegraph που μιλά για εκατομμύρια πεταμένα ευρώ σε καιρό κρίσης σε όλη την Ευρώπη

Όπως μαρτυρούν τα οικονομικά στοιχεία, το budget της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί περίπου στο 8% μέσα στο 2011 φτάνοντας συνολικά τα 2.1 δις λιρών, κέρδος δηλαδή 160 εκατ λιρών παρά τις σκληρές κριτικές από αρκετούς που υποστηρίζουν ότι  η συνάρτηση παραγωγικότητας – κόστους σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνεται να είναι δικαιολογημένη.
Λεπτομέρειες σχετικά με την απότομη αύξηση του κόστους των οργανισμών της Ευρώπης εμφανίστηκαν αφότου τα Βρετανικά quangos, δηλαδή οι αυτόνομοι οργανισμοί όπως είναι οι ρυθμιστικές αρχές, συμβουλευτικές επιτροπές και υπηρεσίες για τον πολίτη που χρηματοδοτούνται από το κράτος αλλά δεν ελέγχονται απευθείας από την κεντρική διοίκηση, τέθηκαν στο στόχαστρο του Ντέιβιτν Κάμερον.
Κανείς ποτέ δεν είχε καταγράψει με ακρίβεια πόσοι είναι αυτοί οι οργανισμοί στη Βρετανία και για πολλούς υπάρχει ακόμα άγνοια ή σύγχυση για το τι ακριβώς κάνουν, αναφέρει η εφημερίδα. Το ίδιο επικριτικοί εμφανίζονται αρκετοί και για τους αντίστοιχους οργανισμούς της ΕΕ.
"Η ριζική αύξηση του κόστους των quangos έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις μεγάλες περικοπές που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα κράτη μέλη", δήλωσε η Σον Χέρμπερτ.
Ήδη η  ΕΕ, έχει αρχίσει να προσλαμβάνει εκατοντάδες άτομα τα οποία θα επανδρώσουν τους τρεις νέους οργανισμούς οι οποίοι δημιουργούνται για την επίβλεψη των τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στον απόηχο της κρίσης, ενώ η δημιουργία τους έχει εγείρει ανησυχία.  
Η νεοϊδρυθείσα Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, που εδρεύει στο Λονδίνο, έχει προϋπολογισμό για το επόμενου έτος 11,2 εκατ. λίρες, καθώς και η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, με έδρα το Παρίσι, 12,6 εκατομμυρίων λιρών ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων στη Φρανκφούρτη αναμένεται να κοστίσει 9.400.000 λίρες.
Δαιδαλώδεις μηχανισμοί με όμοιο αντικείμενο
Μέχρι τώρα υπάρχουν 47 quangos της ΕΕ, σε σύγκριση με τη προηγούμενη δεκαετία πριν που ήταν μόλις δύο και ενώ η βάση των περισσοτέρων είναι η Βρυξέλλες, τα γραφεία τους είναι διεσπαρμένα σε όλη την Ευρώπη με 9.640 εργαζομένους συνολικά.
Η ΕΕ έχει διαβεβαιώσει ότι το κόστος των νέων οργανισμών δεν θα είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο και ήδη οι επίσημοι χαρακτηρίζουν τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου ως ένα project με "ουδέτερο κόστος" εννοώντας ότι η χρηματοδότησή του θα προέλθει από υφιστάμενους προϋπολογισμούς.
Η άλλη προτεινόμενη νέα υπηρεσία είναι ο Οργανισμός για τα Χημικά προϊόντα και τη Νομοθεσία τους. Μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις ούτε για τον προϋπολογισμό, ούτε για το κόστος του Οργανισμού για τη Διαχείριση Λειτουργίας των Συστημάτων IT, ο οποίος αναμενόταν να ιδρυθεί μέσα στο 2010 και ο οποίος θα συσταθεί με το νέο έτος.
Ένα νεοσύστατο quango που έχει δεχτεί επικρίσεις  είναι το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας, το οποίο έχει μόλις αρχίσει να λειτουργεί παρά το γεγονός ότι έχει δαπανήσει 39.800.000 ευρώ από το 2008.
Τέλος, άλλο ένα ακριβό project είναι αυτό του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και αφορά το νέο κτίριο των Βρυξελλών, Résidence Palace, που βρίσκεται υπό κατασκευή και το οποίο θα είναι  ένα αρχιτεκτονικό δημιούργημα αξίας 280 εκατ. λιρών στη καρδιά της Βελγικής πρωτεύουσας.
Μάλιστα το κτίριο που αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το 2013 θα είναι "πράσινο" με ανακύκλωση όμβριων υδάτων στη οροφή και ηλιακές εγκαταστάσεις.