Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Στο ΣτΕ προσφεύγουν ΑΕΙ και πρυτάνεις κατά της ηλεκτρονικής ψήφο στα Πανεπιστήμια

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 13 Πανεπιστήμια, τέσσερις πρυτάνεις, δύο αντιπρυτάνεις και 49 καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διαμαρτυρόμενοι για την ηλεκτρονική ψήφο και το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική και παράνομη, η υπουργική απόφαση που θεσπίζει την ηλεκτρονική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των ΑΕΙ.

Στόχος της προσφυγής είναι η ακύρωση των τροποποιήσεων που αφορούν τον αρχικό νόμο για τη διοίκηση των ιδρυμάτων. Όπως ισχυρίζονται τα ΑΕΙ, η νομοθεσία και οι υπουργικές αποφάσεις καταργούν τη Συνταγματικά εξασφαλισμένη ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Οι εν λόγω τροποποιήσεις έγιναν κατόπιν των πρώτων προσφυγών που κατέθεσαν ΑΕΙ και πρυτανικές αρχές στο ΣτΕ, τασσόμενοι ενάντια στις αρχικές υπουργικές αποφάσεις που όριζαν τις διαδικασίες εκλογής Συμβούλων Διοίκησης στα Πανεπιστήμια.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Από :skai.gr