Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Νίκη για τους αυτονομιστές αλλά εμπόδιο για το δημοψήφισμα οι κάλπες στην Καταλονία

O κυβερνήτης της Καταλονίας Αρτούρ Μας είδε τη δύναμή του να μειώνεται


Βαρκελώνη
Οι Καταλανοί έδωσαν την ψήφο τους σε κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας αλλά τιμώρησαν τον κυβερνήτη της περιφέρειας Αρτούρ Μας, ο οποίος είχε προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές με «σημαία» τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία (που απαγορεύεται από το Σύνταγμα). Η δύναμη του κυβερνώντος CiU μειώθηκε σε επίπεδα κάτω από την αυτοδυναμία, μεγάλη νίκη κατάφερε το κόμμα της Ρεπουμπλικανής Αριστεράς, που έφτασε στη δεύτερη θέση και καλείται να παίξει ρόλο ρυθμιστή.

Από τις 135 έδρες του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, το CiU πήρε τις 50, χάνοντας δηλαδή 12 έδρες από τις προηγούμενες εκλογές. Στη δεύτερη θέση, διπλασιάζοντας τη δύναμή της, ανέβηκε η Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) φτάνοντας τις 21 έδρες. Οι Σοσιαλιστές φτάνουν τις 20 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα (του Ραχόι) κερδίζει μία έδρα παραπάνω και φτάνει τις 19 έδρες, και οι υπόλοιπες 25 έδρες μοιράζονται σε τρία μικρότερα κόμματα.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα της καταλανικής Βουλής καταλαμβάνονται από τέσσερα διαφορετικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας. Ωστόσο, οι νέοι συσχετισμοί καθιστούν αρκετά δύσκολο για τον Μας να ηγηθεί ενός ενωμένου μετώπου προς τη διενέργεια δημοψηφίσματος -το οποίο απαγορεύεται από το Σύνταγμα και στο οποίο αντιτίθεται σθεναρά η Μαδρίτη.

Μετά τα αποτελέσματα, ο Μας, απευθυνόμενος σε κοινό υποστηρικτών του που φώναζαν «ανεξαρτησία, ανεξερτησία» και ανέμιζαν την σημαία της αυτόνομης Καταλονίας, ανέφερε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει το δημοψήφισμα, τονίζοντας όμως ότι μετά το αποτέλεσμα «είναι πιο περίπλοκο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να παραιτηθούμε». Αναγνωρίζοντας ότι έχασε έδαφος στις πρόωρες εκλογές, ο Μας άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοικτός σε συνεργασία με το ERC.

H, πλούσια μεν αλλά υπό οικονομική πίεση, Καταλονία, ήταν από τις πρώτες ισπανικές περιφέρειες που αναγκάστηκε να προχωρήσει σε σκληρά οικονομικά μέτρα. «Έχουμε χάσει αρκετή από την πλειοψηφία που είχαμε» ανέφερε ο Μας, λέγοντας πως «κυβερνήσαμε για δύο χρόνια υπό πολύ δύσκολες περιστάσεις».

Το CiU ήταν πάντοτε κόμμα που υποστήριζε μετριοπαθώς περισσότερη αυτονομία για την Καταλονία, χωρίς όμως απόσχιση από την Ισπανία. Από αυτήν παράδοση απομακρύνθηκε ο Μας στον απόηχο και της μεγάλης διαδήλωσης του Σεπτεμβρίου υπέρ της ανεξαρτησίας. Από την πλευρά του, το ERC τασσόταν σταθερά υπέρ της ανεξαρτησίας.

Σχολιάζοντας στο Reuters, ο Ισμαέλ Κρέσπο του ινστιτούτου Ortega y Gasset υποστήριξε πως ο Μας «μιλούσε τόσο πολύ για την ανεξαρτησία, που κατέληξε να βοηθήσει το μοναδικό κόμμα που ήταν πάντα υπέρ της».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στις εκλογές ήταν ιδιαίτερα υψηλή για τα δεδομένα της περιφέρειας, έχοντας ενισχυθεί κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο 68%.
Newsroom ΔΟΛ