Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Μπαμπινιώτης: «Απέτυχε το σύστημα εκλογής διοικήσεων στα ΑΕΙ»



Δείτε τι δήλωσε στη ΝΕΤ ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης για το σύστημα εκλογής διοικήσεων στα Πανεπιστήμια της χώρας:

«Ας μας ακούσει ο κόσμος. Η εφαρμογή του νόμου δεν πέρασε στους πρυτάνεις, δηλαδή στις εκλεγμένες πρυτανικές αρχές, ώστε να έχουν την ευθύνη και να πρέπει να απολογηθούν γι’ αυτό». (παρακάτω η συνέχεια)






Τι είπε για την τροπολογία:

Προτού φτάσει κανείς να μιλήσει για ένα θέμα και να το εξαγγείλει και να υποβάλει τροπολογία – μαθαίνω και εγώ ξέρετε, είμαι καινούργιος στη Βουλή- μιλά με τους αρμοδίους. Μίλησα με τον αναπληρωτή Υπουργό, ο οποίος μιλάει με τη Νέα Δημοκρατία, μίλησα με τον αντίστοιχο Ειδικό Γραμματέα, ο οποίος έχει ένα διάλογο με την κ. Διαμαντοπούλου, και ενημέρωσα και τον Πρωθυπουργό.

Τι είπε για την χρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια:

Έχει κανείς την εντύπωση ότι μπορεί η πολιτεία να απειλεί και να εκβιάζει τα Πανεπιστήμια ότι δεν θα τα χρηματοδοτήσει εάν δεν εφαρμόσουν ένα νόμο;

Δηλαδή μπορεί με απειλές να λειτουργήσει η εφαρμογή του νέου νόμου; Έχω μια τελείως διαφορετική αντίληψη και αυτό με δικαιώνει.

Δεν διαφωνούσα με το νόμο και βεβαίως αυτά που συζητούμε τώρα είναι παρωνυχίδες σε σχέση με το μείζον θέμα, ότι δηλαδή 24 πανεπιστήμια μέχρι σήμερα και για τόσους μήνες με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο. Το ίδιο ισχύει και για τα ΤΕΙ – από τα 16 μόνο τα 7.

Επομένως έχουμε ένα μείζον θέμα και μου κάνει εντύπωση ότι αντί να συζητάμε ότι 24 Πανεπιστήμια και 9 ΤΕΙ δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο, και να συζητήσουμε πώς μπορούμε να τον εφαρμόσουμε, συζητούμε εάν θα δοθούν κάποια χρήματα μέχρι τον Ιούνιο, γιατί μόνο γι’ αυτό μιλάμε. Χρήματα τα οποία, πρέπει να σας πω ότι ήδη έχουν δοθεί το 25%.

Δηλαδή αυτός ο περιορισμός του νόμου έχει ήδη καταστρατηγηθεί, διότι έχει ήδη δοθεί από την ίδια την κ. Διαμαντοπούλου το 25% του προϋπολογισμού. Και τι είπαμε εμείς; Να δοθεί και το υπόλοιπο γιατί μέχρι τον Ιούνιο, που τελειώνει αυτή η χρονιά η οικονομική, είναι αδύνατον να έχουν γίνει οι εκλογές των νέων συμβουλίων, να έχουν περάσει όλες οι διαδικασίες, ώστε να εγκριθεί ο προϋπολογισμός. Άρα μιλάμε για κάτι, το οποίο δεν έχει καμιά πρακτική ανταπόκριση.

Μιλάμε δηλαδή για μια πομφόλυγα και θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι χωρίς κάποια πρόθεση που όλο το θέμα εστιάζεται στο σημείο αυτό αντί να μιλάμε πώς όλα τα πανεπιστήμια, χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές, πρυτάνεις δεν έχουν μέχρι σήμερα εφαρμόσει το νόμο.

Εγώ σας το λέω πάντως – μια τελευταία δήλωση – ξεκινάω να εφαρμοστεί ο νόμος και καλώ τους πρυτάνεις να εφαρμόσουν το νόμο και νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό.
Ας μας ακούσει ο κόσμος.

Η εφαρμογή του νόμου δεν πέρασε στους πρυτάνεις, δηλαδή στις εκλεγμένες πρυτανικές αρχές, ώστε να έχουν την ευθύνη και να πρέπει να απολογηθούν γι’ αυτό. Δημιουργήθηκαν εφορευτικές επιτροπές απ΄έξω, οι οποίες θα πήγαιναν να διεξαγάγουν τις εκλογές. Το σύστημα αυτό απέτυχε. Και τι κάνει ο σημερινός υπουργός παιδείας; Τι προσπαθώ να κάνω; Φωνάζω τους πρυτάνεις, καθόμαστε σε ένα τραπέζι και κάνω δύο πράγματα: για τους επόμενους δύο μήνες που δεν έχουν να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια, προχωρούμε και τους δίνουμε κάποια χρήματα από τον προϋπολογισμό τους -για φέτος το ξεκαθαρίζω-, και το άλλο είναι ότι κάνουμε μια ομάδα εργασίας που κάθεται να δει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εφαρμογή του νόμου.

Θα το πω για πολλοστή φορά. Εγώ ξεκινώ, και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Μιλάμε για την τακτική της εφαρμογής και νομίζω ότι μέχρι τούδε η τακτική που ακολουθήθηκε απέτυχε παταγωδώς. Δεν είναι μομφή προς την κ. Διαμαντοπούλου, είναι περιγραφή μίας πραγματικότητας. Χαρακτηρίστε το εσείς ως μομφή κ. Στάη, εγώ το χαρακτηρίζω ως περιγραφή πραγματικοτήτων, γιατί όσο κρύβουμε τις πραγματικότητες αφήνουμε ανοιχτά τα προβλήματα και φοβάμαι να σκεφτώ κ. Στάη εάν τελείωνε η χρονιά τον Ιούνιο και δεν δίναμε χρήματα στα πανεπιστήμια τι θα συνέβαινε και τι θα γινόταν στην Αθήνα από όλους αυτούς τους ανθρώπους που ζουν μέσα στα πανεπιστήμια και αντί να έχουμε ένα διάλογο για να προχωρήσουμε το νόμο μπορεί να είχαμε άλλες καταστάσεις.

Πριν από τις εκλογές είναι δυνατόν να μην έχουμε μια ηρεμία στα πανεπιστήμια και να συζητήσουμε σε ένα τραπέζι πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος; Δηλαδή με την αστυνομία θα τα λύσουμε αυτά, με ανταρσίες και με βία;

Με το διάλογο θα επιλυθεί το πρόβλημα. Τους καλώ και τους λέω ότι ο νόμος αυτός έχει ψηφιστεί από την μείζονα πλειοψηφία της Βουλής. Είναι ένας νόμος του κράτους. Ο νόμος θα εφαρμοστεί, ελάτε να δούμε στην εφαρμογή του αν υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Το πρώτο που μου λένε είναι ότι δεν έχουνε χρήματα για να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια.

Προσπαθώ να λύσω αυτό το πρόβλημα για να συζητάω μαζί τους. Μιλώ τόσο απλά και τόσο αυτονόητα, ώστε πραγματικά εκπλήσσομαι όταν αυτή η πραγματικότητα διαστρέφεται και χαρακτηρίζεται ως μη εφαρμογή του νόμου. Δεν είναι εφαρμογή του νόμου όταν εγώ συζητάω πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος;

Ανέλαβα την ευθύνη στο υπουργείο παιδείας γιατί υπάρχουν μεγάλα θέματα: είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις που ταλανίζουν την ελληνική οικογένεια, είναι τα βιβλία που πρέπει να είναι εγκαίρως στα σχολεία μόλις αρχίσει η χρονιά, είναι ένα σύστημα που πρέπει να αλλάξει για τα σχολεία, γιατί εκεί στήνεται όλη η παιδεία, και βεβαίως πρέπει να αλλάξει αυτό το άθλιο, άδικο και απάνθρωπο σύστημα εξετάσεων.

Και είναι βεβαίως και αυτή η έκρυθμη κατάσταση στα πανεπιστήμια. Πήγα λοιπόν για να αντιμετωπίσω αυτά τα θέματα. Εάν δεν έχω τη στήριξη των ανθρώπων που με κάλεσαν για να αντιμετωπίσω αυτά τα θέματα, δεν έχει λόγο η παρουσία μου εκεί και το έχω πει και το γράφω ότι ούτε για δουλειά ψάχνω, ούτε για αξιώματα ούτε εξαρτώμαι από κανένα κόμμα, ούτε πρόκειται να πολιτευτώ.

Από το κόμμα της κ. Μπακογιάννη δεν εξαρτάται η υπερψήφιση της τροπολογίας. Εξαρτάται από τα δύο μεγάλα κόμματα, που δε βλέπω σε ποιο σημείο μπορεί να διαφωνήσουν, εκτός αν κάποιοι άνθρωποι έχουν μια τόσο υπερβολική δύναμη, ώστε να επιβάλουν την θέλησή τους σε δύο κόμματα. Ποιος μπορεί να επιβάλει μια βούληση στα δύο κόμματα ότι δεν θα ψηφίσουν μια τροπολογία, η οποία θα φέρει την ειρήνη, τη συνεργασία και τη λειτουργία του νόμου, που είναι το ζητούμενο από αυτούς που ψήφισαν το νόμο; Εάν ο νόμος είχε προχωρήσει, εάν εφαρμοζόταν, ίσως δε θα ήμουν εγώ σε αυτή τη θέση. Είμαι έτοιμος πάντως να διευκολύνω με την απουσία μου.



Read more: http://www.neolaia.gr/2012/03/30/giorgos-mpampiniotis-apetyxe-to-systima-eklogis-dioikiseon-se-aei/#ixzz1qi6yQ48M