Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΑΕΙ | Οι συντεχνίες ζουν!



Το είδαμε και αυτό! 6 μήνες μετά την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για την παιδεία, να καταργείται στην πράξη. Ο νέος υπουργός παιδείας και πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μπαμπινιώτης, ανακοίνωσε την αποσύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου, ο οποίος προβλέπει την εκλογή μελών στα νέα συμβούλια διοίκησης. Επιπλέον πρόσθεσε ότι θα συσταθεί επταμελής επιτροπή (τέσσερα μέλη της οποίας είναι εν ενεργεία πρυτάνεις), η οποία έως τις 15 Μαΐου θα έχει συντάξει πόρισμα για την αντιμετώπιση των… τυχόν προβλημάτων που αφορούν στην πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου. Παρόλα αυτά όμως επέμεινε ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί!


Παρατηρούμε το φαινόμενο ενός νόμου ο οποίος παρότι ψηφίστηκε, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, από μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να μην εφαρμόζεται στην πράξη προς χάρη των προνομίων των πανεπιστημιακών συντεχνιών. Από την μια είχαμε τις «απαγωγές» της κάλπης από συνδικαλιστές-φοιτητές και από την άλλη έχουμε τον υπουργό παιδείας να σταματάει το μόνο μέσο πίεσης του κράτους προς τα αυτοδιοίκητα κατά τα άλλα Πανεπιστήμια, το οποίο είναι η χρηματοδότηση, διότι όπως είπε «έχουμε την υπόθεση με το PSI που έχει μειώσει κάποια αποθεματικά τα οποία υπήρχαν στα πανεπιστήμια»…

Το πανεπιστήμιο θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει να είναι μαύρη τρύπα κρατικών χρημάτων και εκκολαπτήριο μελλοντικών πολιτικών. Πρέπει να μετασχηματιστεί σε εκκολαπτήριο γνώσης, καινοτομίας, ανάδειξης των πιο άξιων. Δυστυχώς  ο κ. Μπαμπινιώτης μπορεί να γνωρίζει άριστα τον πανεπιστημιακό χώρο, παρόλα αυτά αποδεικνύεται δέσμιος των συντεχνιών που τον λυμαίνονται.



Read more: http://www.neolaia.gr/2012/03/29/aei-oi-syntexnies-zoun/#ixzz1qX8HBBXT