Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΣΠ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ‏



Η σημερινή γενική συνέλευση διεξάγεται μέσα στο κλίμα των εορτασμών για την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια  στην δικτατορία των Συνταγματαρχών. Είναι λοιπόν επόμενο ότι η 17η Νοεμβρίου κυριαρχεί στην σκέψη όλων όσων μας ενώνει το κοινό αίτημα και αγώνας για Δημοκρατία Ελευθερία Ισότητα  Κοινωνική Δικαιοσύνη και Παιδεία. Το Πολυτεχνείο όμως δεν είναι απλά μια επέτειος και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά αυτόν τον τρόπο , αλλά ως μια ζωντανή πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές και για τους αγώνες τους ενάντια σε κάθε προσβολή του Δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών , σε κάθε περιστολή των κοινωνικών ελευθεριών και σε κάθε ξεπούλημα των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του Λαού μας. Πάνω απ όλα όμως η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένα δίδαγμα υπέρ της αντιαυταρχικότητας , της συμμετοχής της αυτοοργάνωσης και της πρωτοβουλίας της δράσης. Κι όλα αυτά βέβαια δεν θα είχαν επιτευχθεί αν δεν αποτελούσαν προϊόν μιας ευρείας και αμοιβαίας συνεννόησης και συστράτευσης των φοιτητών προς ένα κοινό στόχο, τη συνένωση όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων για τη δημιουργία ενός ενιαίου και μαζικού φοιτητικού και λαϊκού κινήματος.

   Σήμερα λοιπόν , 38 χρόνια μετά , το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να μας εμπνέει και τα μηνύματά του είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Βιώνουμε τη βαθύτερη κρίση σε πολιτικό , κοινωνικό , θεσμικό και οικονομικό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Τα τελευταία 2 χρόνια ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει την κρίση που άλλοι δημιούργησαν μέσα από σκληρά και επώδυνα μέτρα , στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της σωτηρίας της χώρας από τη χρεοκοπία. Η ελληνική κοινωνία καλείται να ανταπεξέλθει κάτω από το καθεστώς συνταγματικής εκτροπής και ευτελισμού των δημοκρατικών διαδικασιών από το ήδη χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Η κρίση χρέους που υπάρχει στην ευρωζώνη μέσα στα πλαίσια μίας παγκοσμιοποιημένης καπιταλιστικής κοινωνίας δημιουργεί τεράστιες αντιξοότητες και ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα οι χώρες με αδύναμες οικονομίες να βρίσκονται στα πλαίσια οικονομικού και χρηματοπιστωτικού ακρωτηριασμού. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Όμως τα πρόσφατα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην Χώρα μας δείχνουν προφανώς πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Μέσα από ψευδεπίγραφα και εκβιαστικά διλήμματα οδηγηθήκαμε σε μία (συν)Κυβέρνηση «Εθνικής Σωτηρίας», με τη συμμέτοχή πολλών αντιδραστικών και συντηρητικών στοιχείων του Ελληνικού Κοινοβουλίου (ΛΑΟΣ), που σίγουρα δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση καθώς εντελώς πραξικοπηματικά βρέθηκαν να αναλάβουν την Διακυβέρνηση οι καταλληλότεροι « υπάλληλοι» των Βρυξελλών ώστε να συνεχίσουν αυτή την αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική. 
Διαπιστώνουμε λοιπόν πως η γενιά του Πολυτεχνείου ξεκινώντας από τον αγώνα για Δημοκρατία Ελευθερία και Ισότητα την περίοδο της Χούντας οδήγησε την Ελλάδα στην Μεταπολίτευση και 40 σχεδόν χρόνια μετά στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό αλλά και στην πολιτική χρεοκοπία. Από την Ελεύθερη Διακίνηση Ιδεών φτάσαμε στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων. Φτάσαμε στο σημείο μετά από χρόνια προόδου και κοινωνικών κατακτήσεων να ξαναγυρίσουμε στο αίτημα: Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία , το οποίο η γενιά μας θεωρούσε κεκτημένο και αυτονόητο.
Ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος που συσπειρώθηκε εκείνο το Νοέμβρη  οδήγησε σε μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις και στη Μεταπολίτευση όπως το Νόμο 1268 του ’82 που επέφερε τον εκδημοκρατισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την θεσμοθέτηση του Ακαδημαϊκού  Ασύλου, την κατάργηση της καθηγητικής έδρας, την θεσμοθέτηση της φοιτητικής εκπροσώπησης. Είναι πλήρως αναχρονιστικό, συντηρητικό και οπισθοδρομικό 29 χρόνια μετά να έρχεται ο Νόμος Διαμαντοπούλου για την 3βάθμια εκπαίδευση να καταλύσει τη Δημοκρατία και τη συμμετοχή στα Πανεπιστήμια  και να καταστρατηγήσει το Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Είναι επιτακτική ανάγκη το φοιτητικό κίνημα να αναζωπυρωθεί και να μαζικοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων παραμερίζοντας τις διαχωριστικές γραμμές τους και εμπνευσμένο από το Μήνυμα του Νοέμβρη του ’73   να προχωρήσει στους Αγώνες για της Γενιάς μας τα Πολυτεχνεία.

Προτείνουμε :
  1. Κλείσιμο της Σχολής για τον 3ήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, 15, 16 και 17 Νοέμβρη 
  2. Συμμετοχή του Συλλόγου μας στην Κατάθεση στεφάνου την Τετάρτη 16/11 στο Χώρο του Πολυτεχνείου
  3. Την συμμετοχή του Συλλόγου μας στην Αντιιμπεριαλιστική Πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου


                                                          Το Πολυτεχνείο ζεί σε αγώνες μας καλεί.