Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

38η Επέτειος Εξέγερσης του Πολυτεχνείου



Σε μέρες όπου έννοιες όπως αλλαγή,πρόοδος,δημοκρατία-λαοκρατία, εθνική κυριαρχία δοκιμάζονται σκληρά και αναπαράγονται δίχως ουσιαστικό νόημα και ισχύ, η επέτειος του πολυτεχνείου φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.
Στις 14 Νοεμβρίου 1973, φοιτήτριες και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προάυλιο του Πολυτεχνείου κορυφώνοντας τον αντιδικτατορικό αγώνα. Το φοιτητικό κίνημα μεταμορφώθηκε σε λίγες ώρες σε παλλαϊκό, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις καταστολής και ο στρατός να παρέμβει και να επιτεθεί κατα διαδηλωτών και οι πρώτοι νεκροί να σημάνουν την αρχή της εξέγερσης. Τρείς μέρες μετά,τα τανκς έμπαιναν στο πολυτεχνείο δολοφονώντας αθώους φοιτητές,αθώους αγωνιστές που ονειρεύονταν μια Ελλάδα ελεύθερη,την Ελλάδα της ελπίδας. Ένωσαν τις φωνές τους και προσέφεραν τις ζωές τους ανοίγωντας τον αιματοβαμμένο δρόμο για την ανατροπή της Χούντας επτά μήνες μετά.
Τριανταοχτώ χρόνια πριν, οι ελεύθεροι αγωνιζόμενοι φοιτητές,οι ελεύθεροι αγωνιζόμενοι Έλληνες φωνάζοντας το σύνθημα «ΨΩΜΙ,ΠΑΙΔΕΙΑ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για τα ιδανικά τους και την ανατροπή της Χούντας των Συνταγματαρχών. Εβαψαν τοίχους και ιστορία με το αίμα τους και αψηφώντας σφαίρες και τανκς, προτίμησαν να πεθάνουν στο όνομα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Τα μηνύματα της επετείου του πολυτεχνείου,σήμερα, είναι πολλαπλά. Σε μια Ελλάδα υπο διεθνή επιτήρηση και οικονομικό έλεγχο,σε μια Ελλάδα των 592 ευρώ και της εργασιακής εφεδρείας, με κρατικά Πανεπιστήμια πληρως απαξιωμένα από το νόμο-έκτρωμα Διαμαντοπούλου που προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση του ασύλου και της φοιτητικής εκπροσώπησης στα όργανα συνδιοίκησης του πανεπιστημίου, στην Ελλάδα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ και της εκχώρησης της εθνικής της κυριαρχίας σε Σαρκοζί-Μέρκελ και της μονεταριστικής τους πολιτικής, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να δώσει και πάλι το αγωνιστικό παρόν καθώς και το εναρκτήριο λάκτισμα για την ανατροπή αυτής της βαθιά αντιλαϊκής και βάρβαρης πολιτικής που εφαρμόζεται. Όπως οι νέες και οι νέοι τότε: αγωνιζόμαστε, ονειρευόμαστε,οραματιζόμαστε, δράττουμε! Το φοιτητικό κίνημα αλλά και το σύνολο του σκεπτόμενου και του συνειδησιακά ενεργού δυναμικού του τόπου μας, θα δώσει και πάλι την απάντηση στο μέλλον που θέλουν να μας ορίσουν και θα οδηγήσει την κοινωνία μας στην έξοδο από το τέλμα και το συντηρητισμό που μας επιβάλλουν καθημερινά!



ΠΑΣΠ ΠΑΠΕΙ

ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ~ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ