Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Το νόμο για τα ΑΕΙ δεν μπορεί να τον αλλάξει καμία Κυβέρνηση

Το νόμο για τα ΑΕΙ δεν μπορεί να τον αλλάξει καμία Κυβέρνηση

Ειδική αναφορά στο νέο νόμο πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ έκανε η υπ. Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή .«Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε με συναίνεση. Ψηφίστηκε από διακόσιους πενήντα Βουλευτές. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτό το νόμο αύριο δεν μπορεί να τον αλλάξει καμία Κυβέρνηση» είπε η υπ. Παιδείας και πρόσθεσε:

« Φυσικά και μπορεί στη δημοκρατία, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να έρθει ο επόμενος Υπουργός και να αρχίσει τις αλλαγές. Μπορούμε να έχουμε, λοιπόν, μια αίσθηση ευθύνης και σταθερότητας για το τι θα συμβεί σε έναν πάρα πολύ μεγάλο τομέα».
Σχετικά με την εφαρμογή του νόμου η κ. Διαμαντοπούλου είπε: «Είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος νόμος, ένα πολύ δύσκολο πολιτικό εγχείρημα που σήμερα, μετά την ψήφισή του, είναι σε εξέλιξη. Τα πανεπιστήμια λειτουργούν. Ο νόμος έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Έχουμε ιδρύματα τα οποία πραγματικά προχωρούν σε καινοτομίες».

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτή τη σημερινή συνεδρίαση για την ψήφο εμπιστοσύνης, από την οποία λείπει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει ενδιαφέρον να δούμε ότι την παρακολουθεί όλη η υφήλιος. Αν δείτε απ’ έξω είναι ανταποκριτές και κανάλια από όλο τον κόσμο, από το Βερολίνο, από τη Νέα Υόρκη, από τη Γαλλία, η Μόσχα έκανε πριν από λίγο δηλώσεις, το Πεκίνο. Τι σημαίνει άραγε αυτό; Τι καταλαβαίνουμε με απόλυτο τρόπο;
Το τι συμβαίνει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην ελληνική οικονομία, που είναι σχεδόν το 2% της ευρωπαϊκής οικονομίας, το τι γίνεται επηρεάζει, όπως το πέταγμα της πεταλούδας που φέρνει το χάος, την παγκόσμια οικονομία. Είναι σημαντικό για την εποχή μας και για το πώς έχει εξελιχθεί η παγκοσμιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για το πώς αλληλοεξαρτώνται οι εθνικές οικονομίες με την παγκόσμια οικονομία και πως δεν είμαστε μόνοι μας μια χώρα η οποία βρέθηκε σε μία κρίση και δεν επηρεάστηκε από τίποτε άλλο.
Η Ελλάδα του 2009 παρέλαβε μια δημοσιονομική βόμβα. Ήταν μια χώρα σε κρίση χρέους. Την ίδια στιγμή υπέστη κρίση στην Ευρώπη, παγκόσμια κρίση και απανωτές χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο ανέλαβε αυτή η Κυβέρνηση. Σ’ αυτό το πολύ δύσκολο περιβάλλον έπρεπε να σχεδιάσει, να παρουσιάσει, να εφαρμόσει πολιτικές και μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα.
Έχω τη μεγάλη τιμή να είμαι Υπουργός Παιδείας. Είναι ένα Υπουργείο που βρίσκεται στην καρδιά της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της εθνικής συνείδησης, της εθνικής εξέλιξης κάθε χώρας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επί δύο χρόνια κάναμε μια συστηματική και ουσιαστική δουλειά. Ψηφίστηκαν πέντε μεγάλα νομοσχέδια που αφορούν όλες τις βαθμίδες, που έχουν πατήσει και βασιστεί σε σημαντικές και σπουδαίες πρωτοβουλίες προηγούμενων Υπουργών, που θέλουμε να πιστεύουμε –γιατί στην παιδεία τα αποτελέσματα είναι πάντοτε πιο αργά- ότι θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην τεράστια αλλαγή που χρειάζεται το εκπαιδευτικό σύστημα.
Θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό το διάστημα την Υφυπουργό Παιδείας κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, που διαμορφώσαμε μαζί τις πολιτικές. Δούλεψε με πάθος σε ένα Υπουργείο με τεράστια καθημερινά προβλήματα διαχείρισης. Να ευχαριστήσω και την αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας, η οποία στον δικό της τομέα και με τη δική της ευθύνη και πολιτική, έφερε πρόσφατα ένα από τα πέντε σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν τους απόδημους.
Έχουμε σε εξέλιξη ένα σημαντικό έργο. Πιστεύω –είμαι σίγουρη- ότι αυτή η Βουλή θα το συνεχίσει. Γι’ αυτό και θα το καταθέσω από την Τρίτη στη Διακομματική Επιτροπή που έχει συσταθεί για την παιδεία.
Ό,τι και να γίνει στη χώρα, δεν πρέπει να χάνουμε λεπτό, δεν πρέπει να σταματάει τίποτα, σε κανένα επίπεδο. Και το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης δεν είναι μόνο η οικονομία. είναι σίγουρα η βάση και ο καμβάς.
Όμως, ας αναλογιστούμε όλοι το τι είδους και βάθους μεταρρυθμίσεις, που δεν έχουν αξιολογηθεί, αλλά θα αλλάξουν τη χώρα στο μέλλον, έχει ψηφίσει αυτή η Βουλή.
Θέλω να κάνω μόνο μία αναφορά στη μεταρρύθμιση για την τριτοβάθμια παιδεία, για τα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα. Είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος νόμος, ένα πολύ δύσκολο πολιτικό εγχείρημα που σήμερα, μετά την ψήφισή του, είναι σε εξέλιξη. Τα πανεπιστήμια λειτουργούν. Ο νόμος έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Έχουμε ιδρύματα τα οποία πραγματικά προχωρούν σε καινοτομίες. Να πω, όμως, ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που έχει να κάνει με τη συζήτηση των επόμενων ημερών.
Αυτός ο νόμος ψηφίστηκε με συναίνεση. Ψηφίστηκε από διακόσιους πενήντα Βουλευτές. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι αυτό το νόμο αύριο δεν μπορεί να τον αλλάξει καμία Κυβέρνηση. Φυσικά και μπορεί στη δημοκρατία, αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να έρθει ο επόμενος Υπουργός και να αρχίσει τις αλλαγές. Μπορούμε να έχουμε, λοιπόν, μια αίσθηση ευθύνης και σταθερότητας για το τι θα συμβεί σε έναν πάρα πολύ μεγάλο τομέα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπροστά μας έχουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Απειλείται ένα πολύ ουσιαστικό κεκτημένο της χώρας: η ευρωπαϊκή της πορεία και η συνέχιση της παρουσίας της στο ευρώ. Αυτό ήταν κάτι αδιανόητο. Σήμερα κραδαίνεται υπό μορφή απειλής από πολλές πλευρές. Αυτό το κεκτημένο επιφέρει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη, την ευημερία, τη σύνδεση της χώρας με τις πιο ισχυρές οικονομίες και δημοκρατίες της Ευρώπης. Η απώλεια αυτού του κεκτημένου συνοδεύεται από ύφεση και κοινωνική οδύνη, από απομόνωση και εθνική οδύνη και συνεπάγεται επιστροφή σε δεδομένα κοινωνικά πολλές δεκαετίες πριν.
Αυτό σημαίνει ως απειλή ότι εάν δεν λειτουργήσουμε και δεν δράσουμε άμεσα και όπως πρέπει, η χώρα θα μπει σ’ ένα σκοτεινό τούνελ που μπορεί να φτάσει μέχρι την έλλειψη των βασικών αναγκών ή στα προβλήματα χρηματοδότησης συντάξεων, νοσοκομείων ή σχολείων. Η βίαια όχι υποβάθμιση αλλά ανατροπή του βιοτικού επιπέδου ίσως είναι από τις μεγαλύτερες επικρεμάμενες απειλές.
Πρέπει να μιλάμε μ’ αυτό τον τρόπο; Είναι ένας λόγος που φέρει πανικό. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε απόλυτη ειλικρίνεια και απόλυτη συνειδητοποίηση τού τι έχουμε μπροστά μας. Αυτό που αποφύγαμε μέχρι σήμερα είναι αυτό που περιέγραψα πριν. Αυτό που απέφυγε μέχρι τώρα αυτή η Κυβέρνηση και αυτή η Βουλή, αυτό που παλέψαμε με νύχια και με δόντια είναι να ανατρέψουμε αυτή την προοπτική η οποία ήταν πολλές φορές προ των πυλών και να εξασφαλίσουμε με την τελευταία συμφωνία του Πρωθυπουργού της 26ης Οκτωβρίου καταρχήν τη διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του χρέους. Λέω καταρχήν γιατί μιλάμε για τη διαγραφή του χρέους, μιλάμε για τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, αλλά έτσι μπαίνουν και οι βάσεις για πολύ σημαντικά πράγματα όπως είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή το να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει μπροστά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το έργο, αυτή τη συμφωνία την πέτυχε αυτή η Βουλή, πιο συγκεκριμένα την πέτυχε η Κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το έργο των δύο χρόνων –γιατί η συζήτηση σήμερα είναι και απολογισμός και δέσμευση γι’ αυτό που γίνεται το επόμενο διάστημα- θα το καταγράψει σίγουρα η ιστορία ως ένα από τα πλέον πυκνά και αποτελεσματικά έργα που έχουν γίνει. Το βάθος των μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών, των συγκρούσεων με όσα κακά συνέβαιναν επί χρόνια στην ελληνική κοινωνία είναι έργο δεκαετίας συμπυκνωμένο σε μήνες. Βεβαίως είχαμε και λάθη και πισωγυρίσματα και ατολμία.
Μας κρίνουν πολλές φορές –και ίσως σωστά- ότι δεν κάναμε…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υπουργού)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία Διαμαντοπούλου, θα σας παρακαλέσω να ολοκληρώσετε.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο Πρωθυπουργός κύριος Γεώργιος Παπανδρέου)
(Όρθιοι οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
Στην αρχή είχα ξεχάσει να πατήσω το κομβίον της έναρξης του χρόνου. Παρακαλώ να ολοκληρώσετε σ’ ένα λεπτό.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Θα ολοκληρώσω. Θα μου επιτρέψετε απλά να αναδιαρθρώσω τη σκέψη μου, κύριε Πρόεδρε.
Θα τελειώσω λέγοντας ότι αυτές οι πολύ πυκνές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που συμπυκνώνουν το έργο δέκα χρόνων σε λίγους μήνες δεν έγιναν χωρίς κόστος. Έγιναν με τεράστιο πολιτικό κόστος που μετριέται σε Βουλευτές και στελέχη μας που απομακρύνθηκαν, σε συνδικαλιστικές ηγεσίες και σημαντικά στελέχη που έφυγαν, σ’ αυτό που έχασε το ΠΑΣΟΚ πρόσκαιρα ως δυναμικό. Χάσαμε –και είχαμε ισχυρό πολιτικό κόστος- τα λαϊκά στρώματα, τους ανθρώπους που είναι η βάση του ΠΑΣΟΚ που μας κοιτούν με οργή, με απορία ή με θλίψη. Εδώ μέσα όμως πιστέψαμε όλοι βαθιά ότι κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω σ’ ένα λεπτό να πω το εξής: Έχουμε αποφασίσει, έχουμε συζητήσει, έχουμε πιστέψει ότι η εθνική συναίνεση είναι το ζητούμενο για τη χώρα. Αυτή η εθνική συναίνεση σημαίνει ότι έχουμε πολύ καλή γνώση τού τι πρέπει να συμβεί.
Τελειώνω περιγράφοντας το τι πρέπει να συμβεί. Αυτό που ονομάζουμε κυβέρνηση που θα στηρίζεται στο σύνολο των δυνάμεων της Βουλής –γιατί αυτό θα θέλαμε- δεν μπορεί παρά να είναι μία κυβέρνηση πολιτικών προσωπικοτήτων, δεν μπορεί να είναι παρά μία κυβέρνηση η οποία έχει ένα συγκεκριμένο και σαφές χρονοδιάγραμμα για τις πράξεις οι οποίες είναι πολλές και δεν είναι απλά το συμπλήρωμα σελίδων που θα κάνουν κάποιοι τεχνοκράτες.
Πρέπει να υπάρξει συνείδηση ότι το έργο της επόμενης περιόδου είναι εξαιρετικά δύσκολο, εξαιρετικά πολιτικό, εξαιρετικά σύνθετο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε παρακαλώ.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Και δεν μπορεί να έρθει σε πέρας αν δεν έχουμε όλοι κατανοήσει την ευθύνη που θα πάρει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υποχρεούμαι να τελειώσω στο επόμενο δευτερόλεπτο. Θα ήθελα να πω ότι βεβαίως δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σ’ αυτή την Κυβέρνηση. Καλώ όλους τους συναδέλφους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε μια Κυβέρνηση σε μια διαδικασία που έχει πράγματι κάτι παράδοξο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε παρακαλώ.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης και γι’ αυτό που έγινε και δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης σ’ αυτό που δεσμευθήκαμε και περιέγραψε ο Πρωθυπουργός χθες το βράδυ στο Κοινοβούλιο. Είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες μέρες γιατί ήδη χάσαμε μια πολύτιμη εβδομάδα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου.
Σας ευχαριστώ


 Πηγή: esos.gr