Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Το νέο πανεπιστήμιο θα είναι «πράσινο»

Το νέο πανεπιστήμιο θα είναι «πράσινο»

Δράσεις για ένα «πράσινο πανεπιστήμιο» σε επίπεδο προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, αλλά και αξιοποίησης των φυσικών τους πόρων, ξεκινούν τα πανεπιστήμια της χώρας.
Μεταξύ αυτών μελετάται η εισαγωγή στα προγράμματα σπουδών τους, ειδικών προγραμμάτων για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.
«Με δράσεις σαν αυτή υπερασπιζόμαστε σήμερα δημόσιο πανεπιστήμιο» είπε η αντιπρύτανης ΕΜΠ κυρία Τόνια Μοροπούλου σε ημερίδα, που έγινε σήμερα Τετάρτη, στο Ιδρυμα για να παρουσιαστούν οι σχετικές δράσεις των πανεπιστημίων.
«Μαζί με την ανάπτυξη απειλείται και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα πανεπιστήμια δεν έχουν μόνο τεχνογνωσία, έχουν και φωνή», παρατήρησε η κυρία Μοροπούλου, σημειώνοντας ότι έχει έρθει η στιγμή να ανοίξει ο διάλογος με την κοινωνία.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων κ. Τρ. Αλμπάνης, πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στην ομιλία του, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης θύμισε τις κινηματογραφικές αναφορές στο ανθρώπινο είδος ως έναν ιό που πολλαπλασιάζεται και καταστρέφει τον πλανήτη.
«Ωστόσο η φύση έχει προβλέψει για τους ιούς να τους παρέχει εκατομμύρια διαφορετικούς ξενιστές. Δεν ισχύει το ίδιο με τους ανθρώπους και τον πλανήτη μας», είπε ο κ. Πελεγρίνης.«Για εμάς ο πλανήτης δεν είναι μέσο μετακίνησης, ούτε τόπος προσωρινής φιλοξενίας, αλλά προορισμός. Μακάρι να είμαστε ιοί. είμαστε απλά ηλίθιοι», κατέληξε.
«Τα πανεπιστήμια μπορούν να αξιοποιήσουν διεξόδους που προσφέρει η πράσινη ανάπτυξη και να αυτοσυντηρηθούν», είπε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλος, που αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ηλιος» για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.
«Στην εποχή τεχνολογίας χωρίς επιστημονική γνώση δεν υπάρχει κοινωνική ευημερία, για αυτό και τα πανεπιστήμια αναζητούν διεξόδους», παρατήρησε ο κ. Μυλόπουλος ζητώντας το δημόσιο πανεπιστήμιο να γίνει πρότυπο πράσινης ανάπτυξης για την κοινωνία.
«Το ζήτημα της αειφόρου ανάπτυξης είναι ζήτημα πολιτιστικό, πολιτικό αλλά και ιδεολογικό» είπε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών κ. Γ. Παναγιωτάκης.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ακόμη ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ι. Φίλης και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Γ. Βασιλακόπουλος, που προσέγγισε το περιβαλλοντικό πρόβλημα από την πλευρά της ψηφιακής τεχνολογίας.
«Κάθε κυβέρνηση θεωρεί ότι για να γίνει ό,τι θέλει πρέπει να ισοπεδώσει τα πανεπιστήμια»είπε ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κ. Μουτζούρης, αναφερόμενος στις νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας. Και θυμίζοντας την προηγούμενη περίοδο σχολίασε: «Ακούσαμε ότι τα ΑΕΙ είναι τα άνδρα της διαφθοράς, της ανομίας, του νεποτισμού».
Πηγή: tovima.gr